Primăria Braşov a obţinut o nouă finanţare nerambursabilă de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) pentru instalarea a 80 de staţii de reîncărcare a autoturismelor electrice, în valoare de 4,7 milioane de lei, se arată într-o informare transmisă marţi.
Conform acesteia, municipalitatea braşoveană are deja în derulare instalarea a aproximativ 200 de astfel de staţii, în diferite etape de implementare a proiectului.
„Prin acest proiect, Braşovul ajunge la 250 de staţii publice de încărcare, unele instalate, altele în diferite etape de implementare, dar toate cu sursă de finanţare asigurată. Braşovul este, cu siguranţă, unul dintre oraşele cele mai prietenoase cu autoturismele electrice. Ne dorim să facem din Braşov capitala verde a României şi să atingem ţinte ambiţioase în ceea ce priveşte reducerea poluării, dar pentru a le cere braşovenilor să treacă la un transport electric, trebuie să le asigurăm şi infrastructura necesară încărcării autovehiculelor electrice”, a precizat primarul Allen Coliban în informarea citată.
Finanţarea pentru cele 80 de staţii de încărcare este asigurată în proporţie de 100% de AFM.
În prezent, în Braşov există 24 de staţii de încărcare gratuită a autovehiculele electrice, şase dintre acestea fiind realizate cu fonduri de la bugetul local şi amplasate în centrul istoric. Restul staţiilor de reîncărcare se află în parcări publice din oraş.
Până la sfârşitul lunii viitoare, alte 15 staţii de reîncărcare vor fi finalizate în cadrul unui proiect finanţat prin AFM.
De asemenea, Primăria Braşov a obţinut finanţare pentru alte 105 staţii, pentru 15 prin AFM şi pentru 90 prin PNRR.
La acestea se adaugă alte proiecte finanţate prin PNRR, care includ şi staţii de reîncărcare (locuinţe pentru tineri, renovare energetică a clădirilor rezidenţiale etc.).
În municipiul Braşov sunt înregistrate 1.136 de autovehicule electrice, dintre care 866 de autoturisme şi 71 de motociclete. Acestora li se adaugă 5.079 de autoturisme hibrid, dintre care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in. AGERPRES