PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

MDLPA: 277 de proiecte depuse în cadrul primelor apeluri de proiecte Interreg NEXT România-Republica Moldova

Primele apeluri de proiecte lansate în cadrul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova s-au închis pe data de 9 februarie, fiind depuse 277 de proiecte, care vizează domeniile educaţiei, sănătăţii, turismului, precum şi investiţii în combaterea efectelor schimbărilor climatice, biodiversitate, buna guvernanţă şi managementul frontierei.

Valoarea nerambursabilă a proiectelor depuse este de 211 milioane de euro, a precizat luni un comunicat de presă al MDLPA.

Lansat în luna august 2023, apelul pentru proiecte standard (care includ o componentă de investiţii de minimum 60% din bugetul proiectului) are o alocare de 40 milioane euro şi va finanţa investiţii în prevenirea şi combaterea dezastrelor naturale, educaţie, sănătate, turism şi managementul frontierei. În cadrul acestui apel au fost depuse 167 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 176 de milioane de euro.

Apelul de proiecte cu valoare mică a fost lansat în luna septembrie 2023, având un buget de 19,4 milioane euro pentru a finanţa activităţi de prevenire şi combatere a schimbărilor climatice, protejarea biodiversităţii, educaţie, sănătate şi bună guvernanţă. Cele 110 proiecte depuse totalizează 35 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Proiectele au fost depuse de autorităţi publice care activează în domeniile enunţate mai sus, ONG-uri sau asociaţii profesionale. Fiecare proiect trebuie să aibă cel puţin câte un partener din fiecare stat participant, fiind permisă participarea a maximum patru parteneri într-un proiect, a precizat sursa citată.

În perioada următoare, proiectele vor fi supuse procedurii de selecţie şi evaluare, urmând a fi contractate proiectele care răspund cel mai bine cerinţelor Ghidului solicitantului şi care contribuie, în mod real, la dezvoltarea comunităţilor din zona de graniţă.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de 97 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuţia naţională. Vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani (România) şi de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, buna guvernanţă şi managementul frontierei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE