PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bugetul municipiului Târgu Mureş – venituri de 570,8 milioane lei şi cheltuieli de 625,8 milioane lei

Bugetul municipiului Târgu Mureş pentru acest an a fost votat, joi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal, cu venituri de 570.835.000 lei şi cheltuieli de 625.835.000 de lei.

S-au înregistrat 12 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere, 11 consilieri figurând ca absenţi.

„Bugetul Municipiului Târgu Mureş a fost votat astăzi de către consilierii locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară. În decursul acestui an, executivul va gestiona un buget de 625.835.000 de lei pe secţiunea de cheltuieli, pe secţiunea de funcţionare a fost aprobată suma de 449.725.000 lei, iar la secţiunea de dezvoltare a fost aprobată suma 176.110.000 lei”, a precizat Primăria Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului adoptat, bugetul de venituri pe anul 2024 este 570.835.000 de lei, în scădere faţă de anul trecut după modificările fiscale care au survenit în ultima perioadă, însă primarul Soos Zoltan este optimist în privinţa creşterii veniturilor până la finele acestui an.

„S-a finalizat tot ceea ce înseamnă fondurile europene pe perioada de finanţare până în 2023, unde am avut o sumă record, de 250 milioane de lei. Acum am repornit proiectele, avem peste 50 de proiecte depuse, dar până nu primim de la ADR Centru confirmarea şi nu semnăm contractele, eu nu pot introduce în buget o cifră pe care am câştigat-o. În plus, intră drumul ocolitor şi încă mai multe şcoli, pentru care sunt în derulare procedurile de semnare a contractelor. Deci până la sfârşitul anului, bugetul va creşte consistent (…) Deficitul bugetar crescut se datorează şi creşterii cheltuielilor sociale”, a declarat presei primarul din Târgu Mureş.

Până la semnarea contractelor de finanţare amintite de edil, veniturile aferente proiectelor cu finanţare europeană sunt de 32 milioane de lei.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Kovács Mihály Levente, alături de preşedintele comisiei de buget din Consiliul Local Târgu Mureş, Kelemen Márton Attila, şi de liderul grupului politic UDMR din CL Târgu Mureş, Frunda Csenge, susţin că bugetul municipiului este favorabil dezvoltării şi este şi unul „grijuliu” din punct de vedere al protecţiei sociale.

„Bugetul pe anul 2024 al municipiului Târgu Mureş este bugetul dezvoltării şi un buget grijuliu, care practic are în vedere şi cele mai sensibile pături sociale din Târgu Mureş (…) Acum 4 ani, când am preluat practic conducerea oraşului şi am câştigat alegerile locale, am preluat acest oraş care a stagnat, care a fost blocat în dezvoltarea sa şi de aici am pornit şi e bine să ştim acest lucru. Ştim că handicapul pe care acest oraş l-a avut în comparaţie cu celelalte municipii reşedinţă de judeţ nu se poate schimba de pe o zi pe alta şi că tot ceea ce n-a fost făcut timp de două decenii, nu se poate face în patru ani (…) Am reuşit să punem pe un trend ascendent oraşul Târgu Mureş şi cred că am dat şi un nou curs oraşului şi o nouă perspectivă cum se conduce practic acest oraş şi acest lucru s-a văzut, că nu ne-am concentrat doar pe renovarea drumurilor şi a clădirilor şi avem şi o schimbare de mentalitate deoarece practic acest oraş a devenit mai grijuliu şi mai sensibil faţă de toate păturile sociale care au fost neglijate în anii anterior”, a arătat Kovács Mihály Levente.

Consilierii locali Kelemen Márton Attila şi Frunda Csenge au precizat că la proiecte de investiţii au fost cuprinse trei parcări subterane şi supraetajate.

Preşedintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Mişcarea Populară, Radu Pescar, consilier local, a spus că este dezamăgit de faptul că veniturile aferente proiectelor cu finanţare europeană sunt de 32 milioane de lei, cu mult mai puţin decât accesează o firmă privată.

Cei patru consilieri ai PNL nu au votat bugetul municipiului Târgu Mureş, pe considerentul că este unul „de cârpeală” şi că în acesta nu este cuprins şi proiectul celui de-al treilea pod care să traverseze râul Mureş.

„După trei ani de cârpeli şi reparaţii, trebuie să gândeşti şi la Târgu Mureş dezvoltarea. E nevoie în 2024 de un buget al dezvoltării Târgu Mureşului, nu cum arată el astăzi, un buget al reparaţiilor şi cârpelilor. Dacă rămâne cum a ieşit ieri din comisia de Buget finanţe, grupul PNL nu va vota bugetul de cârpeli. Proiectul de buget nu cuprinde cel mai important proiect de infrastructură – podul între cartierele Unirii şi Aleea Carpaţi – propus de consilierii locali PNL şi susţinut de semnăturile a 10.000 de târgumureşeni”, a arătat liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre.

Şi preşedintele PNL Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a spus că este dezamăgit de faptul că proiectul unui nou pod peste râul Mureş nu a fost inclus în buget, nefiind considerat o prioritate pentru actuala administraţie a oraşului.

„Podul nu că nu este prioritar, el nu există în viziunea actualei administraţii, lucru care vin în contradicţie cu tot ceea ce simţim noi, nu mă refer la PNL, ci la noi, târgumureşenii. Podul a căzut complet şi reprezintă cea mai mare dezamăgire pentru că pe destul de multe amendamente am găsit teren comun de discuţii”, a spus dr. Horaţiu Suciu.

De asemenea, consilierul Pro România, Claudiu Maior, a ţinut să sublinieze că şi-a închis aparatul de vot, în timpul votării bugetului, aşa cum ar fi făcut şi colegii săi din PSD şi PNL.

„Nu am votat bugetul Municipiului Târgu Mureş! Am văzut astăzi, în spaţiul public, minciuni ale unor consilieri locali şi aşa zişi jurnalişti, cum că eu aş fi votat bugetul oraşului alături de consilierii UDMR. Ţin să vă anunţ că la votul final mi-am închis aparatul de vot, la fel cum au făcut şi consilierii de la PNL şi PSD. Totodată, vreau să îi asigur pe târgumureşeni că eu am rămas acelaşi om, voi lupta în continuare pentru interesele dumneavoastră şi sper ca acest oraş să se dezvolte pe o linie ascendentă”, a precizat Claudiu Maior, pe Facebook. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE