Judeţul Braşov are nevoie de mai mulţi asistenţi medicali şi mediatori sanitari, care să acţioneze în comunităţile vulnerabile, în condiţiile în care acoperirea vaccinală împotriva rujeolei cu două doze este puţin peste 50%, a declarat, joi, prefectul Mihai Cătălin Văsii, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii DSP şi cu primari din judeţ.
„În cadrul întâlnirii au fost prezentate contextul epidemiologic şi situaţia epidemiei de rujeolă în judeţul nostru, rezultatele campaniei de vaccinare ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), aspecte legislative privind vaccinarea şi asistenţa medicală comunitară. De asemenea, întâlnirea a avut ca scop conştientizarea autorităţilor locale în ceea ce priveşte atribuţiile lor pe linia protejării stării de sănătate a populaţiei din comunităţile pe care le administrează şi necesitatea formării şi angajării de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari în localităţile în care există comunităţi vulnerabile. Este imperios necesar ca numărul acestora să crească şi, de asemenea, să intensificăm şi să diversificăm campania de informare referitoare la importanţa vaccinării ROR”, a afirmat prefectul Braşovului.
Conform materialului prezentat de DSP Braşov, la nivelul judeţului, acoperirea vaccinală ROR cu două doze este de doar 57,69%, în condiţiile în care unul dintre obiectivele Planului naţional de acţiune pentru eliminarea rujeolei şi rubeolei şi a Instrucţiunii privind vaccinarea ROR este atingerea şi menţinerea unor acoperiri vaccinale peste 95%.
„Se observă o scădere a numărului de vaccinări ROR comparativ cu situaţia dinaintea pandemiei de COVID-19, pe fondul unei mari reticenţe sau împotriviri la vaccinare îndeosebi în comunităţile defavorizate, care sunt şi cele mai expuse riscului îmbolnăvirii şi transmiterii virusului rujeolic”, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Braşov.
Astfel, dacă în 2019, în judeţul Braşov s-au înregistrat 12.136 vaccinări ROR, în 2021 numărul acestora a scăzut la 8.011.
În anul 2023 s-au înregistrat 8.888 vaccinări ROR în judeţ, dintre care 2.426 în trimestrul al IV-lea, în creştere comparativ cu acelaşi trimestru din 2022 (1.651 vaccinări).
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, Braşovul ocupă locul al doilea la nivel naţional, după judeţul Mureş, în privinţa incidenţei rujeolei, la data de 28 ianuarie fiind înregistrate, în total, 892 cazuri confirmate – reprezentând aproximativ o cincime din numărul total înregistrat la nivelul ţării – şi o incidenţă de 161,90 la 100.000.
Dintre cazurile confirmate în judeţul Braşov, marea majoritate – 742 – au fost la copii cu vârste până la 9 ani: 112 – copii cu vârste sub un an, 397 – la copii cu vârste de 1- 4 ani, iar 233 – la copii cu vârste între 5 şi 9 ani.
90,34% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane nevaccinate.
În judeţul Braşov există, în acest moment, doar doi asistenţi medicali comunitari şi şase mediatori sanitari, a precizat sursa citată. AGERPRES