PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Finanţele au reuşit să încaseze, în 2023, mai mult decât au declarat agenţii economici – premieră

Anul 2023 a fost primul an în care angajaţii de la Finanţele bihorene au reuşit să încaseze mai mult decât au declarat agenţii economici, a informat, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, Ioan Mihaiu.

„Pe lângă cea mai mare valoare încasată, de 1,15 miliarde de euro, anul trecut, a doua premieră importantă pentru judeţul Bihor, realizată de angajaţii de la Finanţe, este că anul 2023 a fost primul an în care au reuşit să încaseze mai mult decât au declarat agenţii economici”, a declarat Ioan Mihaiu.

Potrivit şefului AJFP Bihor, gradul de conformare voluntară, de plată voluntară, a ceea ce declară agenţii economici, în România a fost în cele mai proaste vremuri sub 80%. Comparativ, ţările nordice încasează cel mai bine, adică tot ce declară agenţii, în procent de cel puţin 98%; în Germania e 95 – 96%; în Italia, 91 – 92%, în timp ce la români, în prezent, se încasează în jur de circa 85%.

„Sigur te întrebi cum poţi să încasezi 5 miliarde 750, dacă s-a declarat numai 5 miliarde 700? Cum am reuşit să încasăm mai mult dacă nivelul este de 85%? Din executare silită. Din ceea ce am realizat prin perfecţionare de la un an la altul. Sau din eşalonări. Noi îi vedem pe cei care nu plătesc, de ani de zile. Avem în momentul de faţă peste 3.000 de firme la eşalonare. Este o muncă imensă. Să discuţi cu fiecare firmă, să le ceri documentele şi să le aprobi eşalonarea. Ne-am mişcat cu executarea silită pentru că avem informaţiile. Din birou. Ştim că au maşini, că au hale, terenuri, proprietăţi pe care le-au adus garanţie la noi, pentru eşalonări. Ne-am putut perfecţiona sistemul de executare şi mai ales de eşalonare la plată şi de asta am ajuns în 2023 să încasăm mai mult decât s-a declarat, repet 85% – 90% la maxim din cât s-a declarat în luna respectivă, dar încasând din restanţe am depăşit 100%”, a explicat Mihaiu.

La fel este situaţia şi la persoane fizice, unde suma este mult mai mică, de circa 150 de milioane de lei, pe baza declaraţiei unice, din luna mai, fiind încasat în proporţie de 96% tot ce s-a declarat. Adăugând încasările din arierate (restanţe), s-au depăşit şi aici sumele declarate.

Şeful AJFP Bihor a evidenţiat colaborarea cu colegii de la Antifraudă, care au avut peste 4.000 de acţiuni, cu 150 de milioane de lei încasate la bugetul statului.

Cele mai multe acţiuni ale celor de la Antifraudă s-au efectuat în domeniul comerţului online, „care nu sunt autorizaţi sub nicio formă”, a subliniat Mihaiu. Potrivit acestuia, primii trei verificaţi în judeţul Bihor din comerţul online au de plătit impozite în valoare de peste 500.000 de lei.

„Le-a venit rândul şi lor. Au crezut că pot să meargă înainte, să comercializeze cosmetice, alimente, încălţăminte, haine, fără nicio problemă. O să le vină rândul şi lor. Bineînţeles, au fost protocoale încheiate cu firmele de curierat, cu băncile, oricum aveam de mult şi accesul la informaţiile bancare. S-au trimis notificări, legea ne permite să trimitem notificare unei firme sau persoane fizice autorizate sau neautorizate, dacă face comerţ, în care îi spunem: ‘Ai grijă că în 2018, 2019, 2020, ani neprescrişi, ai făcut comerţ online.’ Noi nu spunem cât şi cum. Dar avem informaţiile de la curieri, exact, în ziua, ora şi valoarea coletului. Notificarea spune: ‘Du-te la Finanţe, declară-ţi veniturile şi plăteşte impozite. Ai termen 30 de zile, legea permite o prelungire de încă 30, altfel te verificăm noi’. Au venit unii, cu bun simţ, i-am ajutat, şi-au plătit impozitele, alţii nu s-au conformat şi s-au ocupat colegii de la Antifraudă de ei”, a mai afirmat şeful AJFP Bihor. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE