PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Veniturile Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, cu 24% mai mari în 2023

Veniturile Direcţiei Patrimoniu Imobiliar (DPI), din cadrul Primăriei Oradea, au crescut în anul trecut cu 24% faţă de 2022, a declarat marţi directorul Lucian Popa, cu ocazia prezentării într-o conferinţă de presă a unui raport de activitate al direcţiei pentru 2023.

„Veniturile direcţiei au crescut în anul trecut cu 24%, faţă de 2022, sursa acestora fiind chiriile, terenurile, parcările şi vânzările de imobile. În ceea ce priveşte cheltuielile, obiectivul a fost să ţinem în frâu cheltuielile operaţionale şi să creştem partea de investiţii, obiectiv pe care l-am şi îndeplinit. Astfel, cheltuielile de investiţii au fost de 104.501.378 lei, iar cheltuielile operaţionale de 23.295.719 lei”, a explicat directorul DPI.

Potrivit acestuia, veniturile obţinute din chirii locuinţe au crescut cu 18,69%, veniturile din chiriile spaţiilor comerciale şi a cabinetelor medicale cu aproape 36%, veniturile din terenuri cu 50,97%, iar din parcări cu 18,31%. Vânzările de imobile prezintă însă o scădere de 76,24 % comparativ cu anul 2022.

Raportul evidenţiază şi o creştere a veniturilor din parcările administrate de DPI, suma acestora ridicându-se în anul 2023 la 30.698.971 lei.

În ceea ce priveşte evoluţia cheltuielilor operaţionale şi de investiţii derulate de către DPI, anul trecut direcţia a avut cheltuieli operaţionale în valoare de 23.295.719 lei şi cheltuieli de investiţii de 104.501.378 lei.

Cheltuielile de investiţii în anul 2023 au vizat în principiu unităţi de învăţământ, creşe şi asistenţă socială, baze sportive şi de agrement, parcuri, locuinţe şi servicii de dezvoltare, imobile din Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

La bazele sportive şi de agrement, principalele investiţii s-au realizat la Sala Sporturilor şi baza de tenis, la bazinele de înot, la stadionul Municipal şi Motorul, la Orăşelul Copiilor, la Sala Polivalentă şi la Cetatea Oradea.

În ceea ce priveşte imobilele situate în centrul istoric al oraşului, DPI a finalizat sau realizat lucrări de investiţii la Palatul Adorjan I şi II, Palatul Ullmann, Casa Fuchsl, Bazarul Madach Imre, imobile de pe str. Vasile Alecsandri nr. 21, Iuliu Maniu nr. 44, Aurel Lazăr nr. 19-21, Piaţa Unirii nr. 7.

Totodată, printre alte investiţii majore ale Direcţiei se numără construirea parcării de tip Park and Ride din Piaţa Emanuil Gojdu, parcarea aferentă Spitalului Clinic Judeţean, aflată în construcţie, parcarea supraetajată de pe strada Iosif Vulcan, finalizată în 2023, căminele studenţeşti din Campusul Universitar şi spaţiul urban deasupra parcării de pe str. Independenţei – ambele în lucru şi acum. Valoarea acestor investiţii se ridică la suma de 162.611.364,41 lei.

O componentă importantă a Direcţiei Patrimoniu se referă la principalele proiecte derulate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la zeci de unităţi de învăţământ şcolar, pentru creşterea eficienţei energetice. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE