PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Peste 19 milioane de euro investiţi în 2023 în sistemul de sănătate orădean

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta a declarat luni că în total sunt peste 19 milioane de euro investiţi în sistemul de sănătate în anul 2023, din care 12,5 milioane de euro sunt fonduri europene.

„În total sunt peste 19 milioane de euro în 2023, efectiv investiţii în sistemul de sănătate, din care 12,5 milioane de euro fonduri europene, cu cofinanţare de la bugetul local; 3,6 milioane de euro, din bugetul spitalului, iar 3 milioane de euro, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia de aparate. Mulţumesc pe această cale Ministerului Sănătăţii că au înţeles că în Oradea, conducerea spitalelor face o treabă bună şi vin în continuare cu finanţări pentru achiziţia de aparate. Vreau să mulţumesc şi colegilor din Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei Oradea, deoarece fără fonduri europene, bugetul local nu ar fi avut atâţia bani ca să reabiliteze termic două spitale, să construiască un Ambulator şi atâtea altele,” a declarat luni, în conferinţă de presă, la Spitalul Judeţean, alături de managerul dr. Gheorghe Carp.

Primarul a menţionat că, pe lângă infrastructura rutieră, importantă în Oradea, administraţia locală pune un foarte mare accent şi pe infrastructura de sănătate şi cea de educaţie. Anul 2023 a fost şi pentru educaţie un an foarte bun, a spus edilul, fiind reabilitate opt şcoli, iar în proiecte sunt alte nouă unităţi de învăţământ, prin POR 2021-2027 şi alte 26 pe PNRR, proiecte de peste 100 de milioane de euro.

La Spitalul Judeţean, primarul Florin Birta a menţionat cele mai mari proiecte pornite sau implementate anul trecut, pe diferite surse de finanţare, Spitalul Judeţean având foarte multe proiecte de investiţii, inclusiv din venituri proprii.

„Eu doresc să prezint acele proiecte pe care le facem în colaborare, cu Spitalul, Municipalitatea, fonduri europene şi Ministerul Sănătăţii. Vreau să-l felicit pe domnul manager Gheorghe Carp pentru că Spitalul Judeţean din Oradea are venituri proprii fără să fie afectat de alte probleme. Dacă în ţară au fost situaţii în care medicii nu au putut să-şi primească salariile, lunile trecute, la Oradea cel puţin o lună, salariile medicilor au fost plătite din veniturile proprii, până s-au recuperat banii de la stat, astfel încât activitatea spitalicească în Oradea şi-n judeţul Bihor să nu fie perturbată,” a declarat primarul.

Cele mai mari investiţii sunt cele pentru reabilitarea Spitalului Judeţean, Staţionar 1 (reabilitarea exterioară finalizată), valoare totală 8,7 milioane de euro, pe fonduri europene şi cofinanţat de bugetul local, plus un proiect conex de reabilitare interioară la Staţionarul 1, de 6,6 milioane de euro, finanţat din bugetul spitalului; reabilitarea Staţionarului 2, din str. Coposcu, proiect fazat pe următoarea etapă de fonduri europene, din cauza lipsei constructorilor.

Un alt proiect mare este Proiectul strategic pe sănătate România-Ungaria, de 7,3 milioane de euro, în principal finalizat.

Pentru ca Spitalul Judeţean să aibă toate autorizările necesare, mai ales cea de asigurare la incendiu, a fost necesară construirea unei scări de incendiu, o valoare de 1,1 milioane de euro, construită din veniturile proprii ale spitalului.

La Spitalul Judeţean se lucrează la două investiţii majore în desfăşurare: construirea unei parcări supraetajate, în imediata vecinătate, cu 516 locuri de parcare, 9 milioane de euro şi la construirea unui Ambulatoriu integrat, de 13 milioane de euro, chiar lângă spital, legat pe de o parte, prin pasarele, de spital, dar şi de parcare, de cealaltă parte. Deşi termenul de finalizare este martie 2025, ambele proiecte se preconizează că vor fi date în folosinţă la sfârşitul anului 2024.

Primarul a mai amintit şi o investiţie foarte mare în viitorul Spital de boli infecţioase, din strada Vlădeasa, în curs de desemnare a câştigătorului pentru construcţia lui, în valoare de peste 135 de milioane de euro.

Managerul Gheorghe Carp a precizat că aproape 9 milioane de euro s-au investit, anul trecut, pentru dotări şi amenajări, subliniind ca „o mare bucurie” şi donaţiile făcute de firme de succes din Bihor, 350.000 de euro, pentru achiziţionarea de aparatură.

„Din veniturile proprii, inclusiv veniturile rezultate din activitatea remunerată de către CAS, peste 4,5 milioane de euro a contribuit spitalul. Dar pe lângă aceste investiţii, mai avem un proiect de 4 milioane de euro la Maternitate, pentru creşterea capacităţii secţiilor de terapie intensivă, pentru screening, prevenţie şi tratament, precum şi un centru de training în neonatologie,” a precizat dr. Gheorghe Carp. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE