Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a declarat, miercuri, că bugetul alocat ministerului în 2024 este „echilibrat” şi permite continuarea tuturor programelor naţionale.
„Actualul buget prevede în continuare o componentă semnificativă pe partea de dezvoltare, de asemenea, nu trebuie să neglijăm niciunul dintre celelalte capitole bugetare, care sunt necesare pentru funcţionarea tuturor ministerelor. Şi, în acelaşi timp, ceea ce consider că este extrem de important este faptul că ar trebui să ne menţinem toate angajamentele care le-am făcut, începând cu anul trecut. În acest sens, din punctul meu de vedere ca şi ministru al Dezvoltării, ca şi reprezentant al Guvernului, consider că este un buget echilibrat, un buget care permite Ministerului Dezvoltării de a continua toate programele naţionale pe care noi le avem în dezvoltare”, a spus Veştea, la o conferinţă de presă organizată la sediul PNL.
El a adăugat că trebuie specificate şi alte programe în implementare prin PNRR, menţionând că este vorba de 7 miliarde de euro.
Ministrul a prezentat mai multe programe pe care ministerul le derulează în cadrul bugetului naţional.
„Vorbim de Programul Naţional de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, conform legii 212 din anul 2022, unde în trecut am avut un buget de 2.300.000 lei, în prezent avem o alocare de 200 de milioane. Avem un alt program naţional pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi aici avem un buget care creşte de la 61.000.500 lei anul trecut, la 100 de milioane. De asemenea, avem Programul Naţional de Construcţii de Locuinţe Sociale necesare, derulat conform legii 114 din 1996, unde, de asemenea, anul trecut am avut un buget de 197.000.500 lei, în prezent avem o alocare bugetară de 250 de milioane lei. Programul Naţional de Investiţii Şcoli sigure şi sănătoase este un program care este la început de drum, este un program în care am avut foarte multe proceduri de evaluare, multe comunităţi locale au avut posibilitatea să aplice pentru a deveni eligibil pe astfel de program. Anul trecut nu am avut o alocare bugetară, fiindcă nu am avut programe care s-au derulat, dar anul acesta avem o alocare de 100 de milioane lei”, a explicat Veştea.
El a mai menţionat şi Programul Naţional de Investiţii pentru Consolidarea Spitalelor, prin care vor fi reabilitate din punct de vedere seismic spitalele din România, fiind alocate 100 de milioane de lei.
„De asemenea, avem un Program naţional prin care expertizăm clădirile publice cu risc seismic, iar aici venim în sprijinul celor care doresc să-şi întocmească documentaţiile pentru a deveni eligibil”, a mai spus ministrul, adăugând că acest program are o alocare de 20 de milioane lei.
Potrivit lui Veştea, Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny va beneficia de o alocare de 5,650 miliarde lei, faţă de 2,256 miliarde lei anul trecut, iar Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2, care este pe final, va avea o alocare de 2,5 miliarde lei.
„De asemenea, sunt programele care le derulăm prin Compania Naţională de investiţii, unde anul acesta este prevăzut în transparenţă un buget de 1 miliard lei. Prin Programul Naţional al Agenţiei Naţionale de Locuinţe avem, de asemenea, o creştere (…) la 234 de milioane lei. Per ansamblu putem spune că începem anul bugetar cu alocări la toate programele şi la toate capitolele bugetare care permit Ministerului Dezvoltării o funcţionare eficientă”, a mai spus Adrian Veştea.
El s-a referit şi la proiectul de modificare a Codului administrativ privind consorţiile administrative, menţionând că va fi un buget de 300 de milioane lei din care vor fi create „programe pentru a stimula localităţile pentru a crea consorţii administrative şi a gândi strategii integrate pe o suprafaţă mult mai mare din punct de vedere teritorial”. AGERPRES