PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Opinii Experți

Tobimar – Iluminat stradal

Iluminatul public stradal este o necesitate atât în marile orașe, cât și în comunele sau satele din întreaga țară. Principalul scop al iluminatului public stradal este reprezentat de furnizarea nivelului de iluminare corespunzător standardelor Europene in vigoare, respectiv SR13201 din 2015/2016.

Echipa de specialiști TOBIMAR vine în ajutorul administrațiilor publice cu servicii de iluminat public stradal, la cele mai înalte standarde ale calității. Echipa noastră este formată din profesioniști experimentați și acreditați în domeniul iluminatului si al electricității.

Principalele aspecte pe care ar trebui să le bifeze iluminatul public stradal:

  • Eficientă luminoasă; 
  • Optimizarea consumului și implicit a costurilor;
  • Protejarea mediului atât în timpul funcționarii, cât și după ce nu mai poate fi utilizat; 
  • Reducerea costurilor de întreținere;
  • Rezistență în timp; 
  • Imbunătățirea siguranței rutiere;
  • Consum redus de energie electrică;
  • Vizibilitate îmbunătățită pe timp de noapte, sentiment îmbunătățit de securitate în rândul cetățenilor;

Iluminatul stradal ajută la reducerea accidentelor pe timp de noapte prin îmbunătățirea vizibilității. Poate reduce accidentele pietonale cu aproximativ 70%. Iluminatul stradal îi ajută pe oameni să se simtă în siguranță pe parcursul nopții. Iluminatul stradal este necesar de-a lungul drumului pentru a avea o circulație mai sigură, confortabilă, convenabilă și eficientă a vehiculelor pe timp de noapte.

Astăzi, luminile stradale sunt modernizate cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic pentru a le îmbunătăți funcționalitatea.

Fără o iluminare adecvată, este mult mai dificil pentru șoferi să vadă potențiale pericole de pe drum, semne rutiere, alți șoferi, pietoni și bicicliști. În plus, iluminarea slabă poate exacerba anumite pericole. Luminile stradale trebuie să fie amplasate într-un mod care să fie benefic în loc de dăunător.

LED-urile sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece emit foarte puțină căldură, deci necesită mult mai puțină energie pentru a emite aceeași cantitate de lumină ca echivalentele lor convenționale. În comparație, becurile incandescente eliberează 90% din energie sub formă de căldură, iar luminile fluorescente eliberează aproximativ 80% din energie sub formă de căldură.

Luminile stradale cu LED pot ajuta orașele să devină mai sustenabile prin micșorarea amprentei lor de carbon datorită consumului mai mic de energie. De asemenea, sistemele de iluminat cu LED-uri pot fi integrate cu tehnologii inteligente pentru a reduce costurile, a economisi energie și a face infrastructura de iluminat public mai versatilă, flexibilă și eficientă.

Eficiența energetică a luminilor stradale LED

LED-urile sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece emit foarte puțină căldură, deci necesită mult mai puțină energie pentru a emite aceeași cantitate de lumină ca echivalentele lor convenționale. În comparație, becurile incandescente eliberează 90% din energie sub formă de căldură, iar luminile fluorescente eliberează aproximativ 80% din energie sub formă de căldură. Luminile LED sunt cu 50% până la 70% mai eficiente din punct de vedere energetic decât tehnologiile tradiționale de iluminat.

Mai puține emisii

Unul dintre avantajele luminilor stradale cu LED este consumul mai mic de energie: aparatele de iluminat  stradale cu LED generează mai puține emisii de carbon decât echivalentele lor convenționale.

Durată de viață mai lungă

Un alt beneficiu al luminilor stradale cu LED este durata de viață mai lungă: produsele de iluminat cu LED au o durată de viață mai mare decât luminile convenționale. De exemplu, aparatele de iluminat cu LED-uri pot dura de trei până la cinci ori mai mult decât lămpile fluorescente și de 30 de ori mai mult decât cele cu incandescență.

Redare ridicată a culorilor

Redarea înaltă a culorilor este aproape de lumina naturală și prezintă culorile mai realiste. Acest lucru ajută șoferii și pietonii să identifice mai bine obiectele pe timp de noapte, îmbunătățind siguranța în trafic și condițiile rutiere.

Pornire rapidă

Luminile LED durează doar zeci de nanosecunde pentru a porni, nu există timp de așteptare pentru a reporni și pot funcționa normal într-o stare continuă de pornire/oprire.

Iluminarea stradală facilitează navigarea mai sigură și promovează un sentiment de securitate oamenilor care lucrează și locuiesc în zonă. Aici discutăm despre cele șase aspecte pe care ar trebui să le știți despre stâlpii de iluminat stradal înainte de a le înlocui sau a le instala.

  1. Înălțimea stâlpului

Stâlpul de iluminat stradal trebuie să aibă înălțimea corectă, astfel încât să asigure densitatea adecvată de iluminare. În cele mai multe cazuri, înălțimile stâlpilor străzii variază de la 6 la 12 metri.

  1. Consistența luminii și intervalele de instalare

Luminile stradale sunt menite să lumineze drumul pentru pietoni, bicicliști și șoferi. Cu toate acestea, dacă o zonă este bine iluminată, iar zona adiacentă este intunecata, se creează loc pentru accidente, deoarece ochii trebuie să se adapteze. Luminile stradale trebuie amplasate la intervale constante.

  1. Mediul în care sunt instalate

Va trebui să acordați atenție zonei în care sunt instalați stâlpii de iluminat stradal. De exemplu, într-o regiune de coastă, polii sunt susceptibili la coroziune din cauza apei sărate. S-ar putea, așadar, să aveți nevoie de stâlpi și aparate de iluminat cu un grad ridicat de protecție la coroziune salină.

  1. Distribuția luminii

Deși o stradă ar putea fi iluminată corespunzător, conform standardului SR13201 din 2015/2016, există factori precum copacii sau clădirile înalte care ar putea crea zone întunecate. Acest lucru depășește obiectivul de a instala luminile stradale. Este vital să țineți cont de astfel de caracteristici atunci când proiectați modul de amplasare a luminilor stradale.

  1. Stâlpi de iluminat stradal pentru estetică

Cele mai multe spații ale orașului de astăzi sunt definite de calitatea iluminatului decorativ și a stâlpilor de iluminat public. În trecutul recent, am văzut apariția stâlpilor de iluminat decorativi care sunt utilizați pentru a evidenția elementele estetice, cum ar fi statui, grădini și fântâni. Acest concept de iluminat stradal are un farmec incitant și poate transforma din punct de vedere estetic un spațiu al orașului, altfel plictisitor.

  1. Întreținerea iluminatului stradal

Un iluminat stradal LED standard functioneaza aproximativ de la 10 pana la 12 ore pe zi, iar durata de viață a aparatelor de iluminat cu LEDuri este de aproximativ 100.000 de ore de funcționare. Ca atare, este vital să înlocuim aparatele de iluminat echipate cu surse de iluminat convenționale cu aparate de iluminat cu sursă de lumină LED pentru o iluminare mai eficientă. De asemenea, stalpii folosiți trebuie să fie dimensionați confor aparatului de iluminat montat pe acesta.

ALTE OPINII ALE EXPERȚILOR:

Iluminat Arhitectural

Iluminatul arhitectural este o artă care folosește lumina pentru a crea o atmosferă și o emoție specifică într-un spațiu. Poate fi folosit pentru a evidenția caracteristicile arhitecturale, pentru a crea o atmosferă intimă sau pentru a lumina un spațiu public.