Consiliul Judeţean Harghita a anunţat lansarea licitaţiei pentru gestionarea colectării, transportului şi transferului de deşeuri în judeţ, intenţia autorităţilor fiind aceea de a implementa sistemul „plăteşti pentru cât arunci”.
Potrivit informaţiilor furnizate de Consiliului Judeţean Harghita, termenul de depunere a ofertelor pentru „delegarea prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare, transport şi transfer” este 28 noiembrie, ora 12,00, iar valoarea totală a contractului este estimată la 498.377.605 lei, fără TVA.
După concesionarea activităţii de gestionarea a colectării, transportului şi transferului de deşeuri, va putea fi operaţionalizat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, realizat în cadrul unui proiect european.
„Contractul va asigura prestarea continuă, pe o durată de opt ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă patru ani, a serviciilor care fac obiectul procedurii de delegare a serviciilor de salubrizare a localităţilor, respectiv: colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale pe raza judeţului Harghita, operarea staţiilor de transfer de la Corund şi Miercurea Ciuc şi transferul deşeurilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Remetea, operarea Centrelor de Colectare Separată a deşeurilor de la Topliţa, Gheorgheni, Bălan, Corund, Miercurea Ciuc, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa şi Sânsimion”, a precizat Biroul de Presă al CJ Harghita.
Populaţia care beneficiază de serviciul de salubrizare va plăti pentru deşeurile reziduale numai pentru cantitatea pe care o generează, care va fi cântărită de sistemul de colectare a vehiculului, în cazul colectării „din uşă în uşă”.
În cazul condominiilor, cantitatea total generată va fi facturată pentru asociaţiile de proprietari.
„Colectarea separată a deşeurilor municipale se va realiza pe următoarele fracţii: deşeurile de hârtie/carton, deşeurile de plastic, deşeurile de metal, deşeurile din sticlă, un sistem de gestionare a deşeurilor reziduale din deşeurile municipale, un sistem de gestionare a biodeşeurilor din deşeurile municipale, numai în mediul urban. În mediul rural nu se vor colecta deşeurile biodegradabile, ci se va încuraja compostarea individuală. Fiecare pubelă va fi prevăzută cu sistem de identificare tip cip (RFID) prin care se va putea urmări obiceiul populaţiei din judeţ de generare a deşeurilor”, a menţionat sursa citată.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi-a exprimat speranţa, joi, într-o conferinţă de presă, că acesta va fi ultimul pas pentru a avea un judeţ verde şi atractiv, în care locuitorii să trăiască în armonie cu mediul.
El a subliniat faptul că sistemul ce va fi implementat în judeţ, respectiv „plăteşti pentru cât arunci”, va fi unul foarte performant şi este nevoie de campanii de conştientizare a populaţiei pentru a colecta selectiv gunoiul.
„Va mai trebui să conştientizăm populaţia pentru ca gunoiul menajer să fie colectat selectiv şi să nu fie aruncat altundeva. Suntem printre puţinele judeţe care anual va avea şi venituri, pentru că foarte multe judeţe nu au accesat fonduri pentru aceste utilaje, staţii de transfer, aport voluntar, deci anual, cam un milion de euro vom avea venituri, din care vom folosi pentru conştientizare şi sisteme. Sper că vom reuşi să avem o licitaţie fără contestaţii. Implementarea proiectului a necesitat timp îndelungat, dar nu am pierdut nimic. Sper să avem ofertanţi care să fie serioşi, profesionişti şi care să ne fie parteneri opt ani”, a declarat Borboly Csaba.
La conferinţa de presă a participat şi administratorul public al judeţului, Incze Csongor, care a apreciat că, pentru realizarea unui management eficient al deşeurilor în Harghita, este necesară o schimbare de mentalitate a populaţiei asupra modului în care gestionează deşeurile produse, urmând să fie demarate, în acest sens, campanii de conştientizare.
La începutul lunii septembrie a fost semnat şi contractul de gestionare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor din localitatea Remetea, parte a proiectului ce vizează managementul integrat al deşeurilor din judeţ, obiectivul realizat din fonduri europene fiind inaugurat şi recepţionat oficial în 2016, fără a funcţiona până acum. AGERPRES