Un sistem informatic care va colecta şi va gestiona date utile din punct de vedere turistic, economic, cultural va fi dezvoltat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita (ADI), pentru a creşte atractivitatea judeţului în rândul turiştilor.
Directorul ADI Munţii Harghita, Madar Zsolt, a declarat, într-o conferinţă de presă, că va fi implementat un sistem informatic care va conţine mai multe hărţi digitale, astfel încât, cu un singur click pe telefonul mobil, turiştii să găsească informaţiile de care au nevoie, de la locurile de cazare în pensiuni până la pârtiile de schi sau orarul autobuzelor.
El a mai subliniat ca acest sistem informatic poate funcţiona ca „un marketplace”, urmând să aducă la un loc toate lucrurile care fac atractivă această zonă, nu numai pentru vizitatori, ci şi pentru prestatorii de servicii.
„Scopul Sistemului Informaţional al Munţilor Harghita (HIR) este de a crea un produs informatic care să pună la dispoziţia vizitatorului, pe Internet, informaţii de interes public, în principal de natură turistică, care să facă regiunea mai atractivă, valorile şi oportunităţile sale mai vizibile pentru publicul interesat. Actorii acestui sistem vor fi publicul larg, dezvoltatorul de sistem, administratorul, furnizorul de date: alpinişti, instituţii culturale şi sportive, municipalităţi, furnizorii de date antreprenoriale: întreprinderi de profil din domeniul turismului şi al sporturilor de iarnă-vară, producători, organizatori de programe etc. Cerinţele generale de sistem includ elaborarea şi crearea unei structuri de date, crearea unui server de informaţii geografice, dezvoltarea unei aplicaţii client WebMap pentru desktop şi dispozitive mobile, care poate fi afişată într-un browser web fără nicio modificare, integrarea rolurilor de administrator şi de utilizator, asigurarea condiţiilor necesare pentru funcţionarea pe termen lung a sistemului”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Harghita.
Pentru a implementa acest proiect, pe lângă bugetul propriu, ADI Munţii Harghita a obţinut finanţare, în parteneriat cu o altă fundaţie, de la Fundaţia Bethlen Gabor, din Ungaria.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că este esenţial ca, în timp real, informaţii şi servicii reale să stea la dispoziţia celor interesaţi, în contextul în care judeţul Harghita se află în competiţie cu alte zone, vizitate de mai mulţi turişti.
„Luând în considerare oportunităţile oferite de digitalizare şi soluţiile informatice, noi putem participa la această competiţie. Putem să venim în piaţă cu soluţii noi, pentru că digitalizarea ne oferă foarte multe oportunităţi. Şi, din acest motiv, am dori să lucrăm împreună, pentru a găsi soluţii sustenabile. Când vorbim despre munţi şi păduri, apar legendele urbane şi ne-am imaginat acest sistem ca o clădire supraetajată unde fiecare merge la etajul la care doreşte şi poate să planifice cum să petreacă timp de calitate, cu preţuri, informaţii. Prin această transparenţă şi proprietarii pot sta liniştiţi că vor avea venituri. Beneficiul real trebuie să ajungă la toată populaţia. Din partea Consiliului Judeţean Harghita, ne-am implicat în acest proiect pentru ca, într-adevăr, să fie calculabil şi inteligibil pentru oameni şi să fie ceva atractiv. Evident că aici vine şi sfera economică, silvicultura, pot intra o serie de activităţi, zone protejate, putem planifica şi urmări foarte multe lucruri, deoarece în ospitalitate este cel mai important să ştim ce se solicită. În acest moment, ne lipsesc datele reale, pe care le putem obţine prin acest sistem şi, astfel, putem să gândim direcţiile de dezvoltare a localităţilor”, a declarat Borboly Csaba.
Directorul firmei care va dezvolta sistemul informatic, Márton Huba, a explicat că toate datele şi informaţiile interesante pentru vizitatori vor fi accesibile pe această hartă digitală, care va fi uşor de utilizat pe diferite device-uri.
„Avem o versiune pe care lucrăm, cu diferite funcţii de bază, care va fi dezvoltată. Va fi inclus şi un smart search şi o altă funcţie importantă este cea de măsurare, care pune datele GPS de pe teren, imediat. Acest sistem poate fi integrat în alte sisteme, care este o cerinţă esenţială în zilele noastre şi poate fi folosit ca o funcţie în cadrul unui sistem informatic, iar datele pot fi valorificate şi în alte domenii”, a precizat acesta.
Durata proiectului este de un an, dar se estimează că prima versiune va fi utilizabilă şi accesibilă înainte de finalul acestei perioade. AGERPRES