PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Cluj: CJ lansează prima emisiune de obligaţiuni a judeţului, în valoare de peste 75 milioane de euro

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj lansează, în premieră, o emisiune de obligaţiuni, în valoare de peste 75.000.000 de euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti şi care vor folosite pentru investiţii proprii.

„Obligaţiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756.800 obligaţiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadenţă în 2033 şi cu o opţiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB – outlook stabil, standalone ‘A’. Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali şi unui număr de maximum 149 de investitori de retail”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 kilometri de drumuri judeţene componente a reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc.

De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru refinanţarea datoriei publice existente.

„Mă bucur că am reuşit, alături de consultantul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiţii, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Planul investiţional propus astăzi va întări poziţia de lider naţional în dezvoltarea Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri sau cultură”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicatul menţionat. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE