PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Vâlcea: 36 de milioane de lei din PNRR, pentru construirea unui nou bloc operator la Spitalul Judeţean

Circa 7,2 milioane de euro, adică 36 de milioane de lei, fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vor fi investiţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea pentru construirea unui bloc operator nou, precum şi pentru reabilitarea şi dotarea cu aparatură medicală modernă a cinci dintre cele zece săli de operaţie existente în prezent la unitatea spitalicească.

Contractul de finanţare al acestui proiect a fost semnat miercuri de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete.

„Proiectul promovat de dumneavoastră, care a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii, în valoare de 36 de milioane de lei, este un proiect îndrăzneţ, complex, care a atras atenţia echipei de evaluare a acestor proiecte prin complexitatea lui şi prin modul în care, evident, se vede că, odată cu implementarea lui, lucrurile se vor schimba major în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Şi acesta este lucrul pe care ni-l dorim de fapt, acesta este scopul acestor proiecte – de a susţine şi de a creşte capacitatea de răspuns a unităţilor sanitare. Este un proiect care a atins bugetul maximal posibil prin proiect – 36 de milioane de lei, la care aveţi şi dumneavoastră o contribuţie proprie de circa un milion de lei, de cofinanţare. Cel mai important este însă că astăzi, în urma semnării contractului, vom transfera către Consiliul Judeţean 36 de milioane de lei, credite de angajament pentru implementarea acestui proiect”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit autorităţilor vâlcene, investiţia urmăreşte în primul rând să reducă infecţiile nozocomiale, dar şi să ofere condiţii optime chirurgilor şi pacienţilor în condiţiile în care sălile în care se operează în prezent în cel mai mare spital din Vâlcea nu mai respectă toate normele în vigoare.

„Este vorba de un nou corp de clădire cu un regim de înălţime P+3 şi cu o suprafaţă desfăşurată de peste 2.200 de metri pătraţi. Pe cele trei nivele vor fi realizate două blocuri operatorii – un bloc operator de dimensiuni mai mici la etajul 1, pentru chirurgie ortopedică, cu trei săli de operaţii – o sală independentă şi două cuplate -, iar la celelalte două nivele, respectiv etajele 2 şi 3, va fi partea de chirurgie generală, cu câte trei săli de operaţie pe nivel. Partea de parter va avea organizat spaţiul funcţional şi administrativ, pe care îl vor folosi cele două blocuri operatorii. Se vor realiza reţele de gaze medicale şi ventilaţie, dar şi separarea fluxurilor medicale, aşa cum prevede Ordinul ministrului sănătăţii nr. 914. Este o investiţie de 7,2 milioane de euro, care va asigura infrastructura necesară atât cadrelor medicale din judeţul Vâlcea, cât şi populaţiei judeţului pentru ceea ce înseamnă segmentul de chirurgie, cu respectarea tuturor standardelor europene, dar şi naţionale în vigoare pentru acest segment medical”, a spus directorul Direcţiei Programe Externe din cadrul CJ Vâlcea, Andreea Popescu.

„Construim un bloc operator nou, cu nouă săli. Din blocul operator vechi, care la ora actuală are zece săli, rămân doar cinci care să respecte normele în vigoare, pentru că nu le mai respectam – normele de spaţiu, normele ISU, normele DSP-ului. Ba mai mult de atât, avem în plus şi un proiect pentru dotarea acestui bloc operator cu aparatură de ultimă generaţie şi toate acestea nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul Consiliului Judeţean şi al Ministerului Sănătăţii”, a adăugat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Dan Ponoran.

La rândul său, preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat că această investiţie este una majoră, însă a dat asigurări că vor mai fi şi alte proiecte la fel de importante pentru sănătatea vâlceană.

„Este a doua clădire de spital pe care o facem în municipiul Râmnicu Vâlcea după Revoluţie. Este vorba de o investiţie majoră. (…) Aşadar, 7,2 milioane de euro, cifra pe care o investim în sistemul de sănătate. În spitale, dacă mă gândesc, în trei ani de zile sărim de 52 de milioane de euro, iar investiţiile vor continua, pentru că avem planuri importante. Să nu uităm că pe la jumătatea lui noiembrie, începem modernizarea Spitalului Vechi, corpul C5. Vom începe tot în noiembrie lucrările la clădirea Ambulanţei, pentru că vom continua să investim şi la ambulanţă. Nu mai vrem ca ambulanţele să stea în ploaie în timp ce sunt alimentate cu energie electrică. O ambulanţă nu este o maşină de transport ca oricare alta. Este una complicată şi complexă, ca să zic aşa. Ne apropiem de final şi cu ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean şi multe altele”, a afirmat Rădulescu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE