PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: APIA a începutul plăţile în avans către fermieri; între 70 şi 80 de milioane de euro – valoarea anuală a subvenţiilor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a început efectuarea plăţilor în avans către cei aproximativ 26.000 fermieri din judeţ, care au depus cereri de subvenţie, a informat directorul APIA Harghita, Haschi Andras.

„Începând cu ieri, data de 16 octombrie, am început plăţile în avans, asta înseamnă că începând de ieri şi până aproximativ până de Revelion vom tot plăti. Până la 1 decembrie se numeşte plată în avans. Cei care până în 1 decembrie nu îşi primesc banii, ei mai mult ca sigur vor primi deja plata finală, deci tot ce este după 1 decembrie nu se mai numeşte plată în avans, ci se numeşte plata finală. Practic, avem pe listă, astăzi (marţi – n.red.), în jur de 8.430 de fermieri care sunt pregătiţi pentru plată. Zilnic, pregătim un anumit număr de fermieri pentru plată, aşa că această acţiune se desfăşoară continuu. Nu trebuie să se sperie nimeni dacă astăzi nu este la plată, poate este mâine, poate peste o săptămână sau câteva zile. Este o acţiune care nu poate fi făcută într-o singură zi, aşa că în următoarea lună vom tot plăti”, a declarat presei Haschi Andras.

Acesta a menţionat că este vorba atât de subvenţiile pe suprafaţă cât şi cele de agromediu şi zona montană, procentul pe care APIA îl va plăti fiind de aproximativ de 75%.

Haschi Andras a mai arătat că aceste plăţi în avans sunt de mare ajutor pentru fermieri, care vor folosi sumele primite pentru efectuarea lucrărilor din cadrul campaniei agricole de toamnă.

„Oamenii acum se apucă de arat, se apucă încă de anumite lucrări agricole, acum au terminat recoltatul, poate că încă nu şi-au vândut produsele, aşa că este un moment tocmai bun pentru ca ei să primească nişte bani”, a spus şeful APIA.

La fel ca şi până acum, la sfârşitul acestui an, vor intra în Harghita, din subvenţii, între 70 şi 80 milioane de euro.

„Este un ajutor foarte mare. Nu sunt bani pentru investiţii, aceştia sunt bani pentru cheltuielile curente ale fermierilor, pentru întreţinerea păşunilor, întreţinerea pajiştilor, întreţinerea culturilor agricole, pentru îngrăşăminte, etc.”, a conchis şeful APIA Harghita. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE