PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Satu Mare: Prima Vetiş – prima din judeţ care a finalizat un sistem complet digitalizat al documentelor

Primăria Vetiş este prima din judeţul Satu Mare care a finalizat un sistem complet digitalizat al documentelor, acest lucru presupunând că atât documentele interne circulă electronic cât şi că relaţia cu cetăţenii se poate face exclusiv online.

Astfel, cererile oamenilor pot fi trimise prin e-mail iar documentele oficiale sunt emise cu semnătura electronică a edilului.

Primarul Iuliu Ilyes a declarat, pentru AGERPRES, că la nivelul comunei s-a finalizat un proiect cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) iar funcţionarii primăriei sunt pregătiţi pentru a desfăşura toată activitatea electronic.

„În principiu este vorba de realizarea unui sistem complet digitalizat al gestionării documentelor din primărie. Asta presupune, bineînţeles, inclusiv relaţia cu publicul, relaţia online pe toate liniile, prelucrarea digitală a documentelor, o registratură digitală înregistrată fie online, fie pe suport de hârtie, care ajunge la primărie se prelucrează digital imediat, se arhivează digital, se răspunde digital, bineînţeles la cei care au această capacitate. Când vine cetăţeanul în mod clasic, se rezolvă, bineînţeles, şi aşa”, a declarat Ilyes.

El a explicat că de acum cetăţenii pot trimite online toate tipurile de solicitări către administraţie, pot face plăţile online, iar relaţia se desfăşoară pe baza e-mail-ului.

„Instituim un sistem de gestionare a documentelor care să nu mai permită rutina, depăşirea unor faze, nerespectarea unor proceduri, netratarea unor documente în timp, deci tot ce se poate întâmpla în administraţie şi care creează disfuncţionalităţi şi prin sistemul acesta fiecare a angajat, fiecare post trebuie să respecte o procedură care există şi acum, dar pe care trebuie să o respecte pentru că sistemul digital nu-i permite să sară peste paşi sau să uite de documente. Din acest punct de vedere, va fi o activitate desfăşurată în totalitate pe baza procedurilor sistemului de control intern managerial şi urmărit prin sistemul acesta de gestiune internă”, a afirmat Ilyes.

Edilul a subliniat faptul că de acum va încerca să folosească acest sistem electronic în relaţia cu alte instituţii ale statului, iar unde va fi cazul le va explica funcţionarilor că acest sistem exclusiv online este legal în România.

„Vom încerca şi vom forţa nota şi înspre a extinde, a externaliza acest sistem online digital spre instituţiile publice, cele multe şi mari, care sunt cele centrale şi locale descentralizate. Adică să încercăm deja să comunicăm aşa cum şi legea prevede că se poate, doar că instituţiile nu şi-au preluat acest rol. Ori că nu pot, ori că nu vor. Deci noi o să încercăm şi o să vedem şi reacţia multora, cum se poate trimite o adresă online fără ştampila rotundă, care nu mai există, doar cu semnătură digitală. Mulţi nu acceptă, deşi şi legea spune clar, stabileşte condiţiile unei semnături digitale. De ce trebuie eu, primarul, care prin lege reprezint comuna să mă împuternicesc pe mine personal să pot să scot un document de la o instituţie din Satu Mare? Am păţit treaba asta şi m-am dus acasă să revin cu o împuternicire ştampilată rotund, semnată de mine pentru mine, să pot ridica un document. Este o absurditate, este o culme a birocraţiei şi a prostiei în administraţie, deci noi dacă avem acest sistem digital vom profita de el. Unii îl vor accepta şi o să zică, bravo băieţi şi comunicăm în continuare pentru că şi noi suntem pregătiţi şi acceptăm acest sistem şi unii se vor minuna şi o să zică, nu, nu pot lucra cu voi cu aşa documente, trimiteţi-mi documentul legal. O să avem probabil discuţii principiale mai multe”, a explicat acesta.

Potrivit primarului, angajaţii sunt pregătiţi să lucreze cu noul sistem, care va duce la reducerea cheltuielilor cu tipărirea documentelor dar şi la eliminarea rafturilor cu dosare.

„Eliminăm şi rafturile imense, care necesită spaţii mari, necesită o administrare destul de costisitoare. Angajaţii într-un fel au fost deja pregătiţi, că nu am venit noi brusc peste ei. Toată lumea a lucrat pe calculatoare, toată lumea a avut proceduri, s-a lucrat şi online. Sistemul de taxe impozite, plăţi online funcţionează de vreo 2-3 ani la noi. Deci nu este o noutate total nouă. Am avut o registratură electronică şi până acum, dar asamblarea acestor diferite activităţi, aspecte. Eu nu vorbesc de baza de date de la impozite şi taxe, respectiv baza de date din registru agricol. Avem deja pregătită harta comună cu toate înregistrările din C.F., vizualizate, cu clădiri înregistrate, neînregistrate în C.F., suprafeţe măsurabile şi toate cele care pot fi identificate pe parcele”, a spus Ilyes.

Singurele documentele care nu pot fi eliberate online sunt autorizaţiile de construcţie, deoarece legislaţia din domeniu prevede ca unele planşe să poarte semnătură şi ştampilă. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE