PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Opinii Experți

Stațiile de încărcare NITA pentru mașini electrice și beneficiile lor

Producția globală de mașini în 2014 a fost de 68 de milioane, avand o creștere cu 2,5 % pe an. Mașinile reprezintă 75% din producția de autovehicule și sunt responsabile pentru aproximativ 20% din tot carbonul eliberat în atmosferă.

Guvernele naționale implementează politici de reducere a acestei surse de emisii prin impozitare și stimulente. Unul dintre stimulente este subvenționarea vehiculelor electrice (EV).

Din punct de vedere al materialelor, diferențele majore dintre mașinile electrice și cele cu combustie internă (IC) sunt înlocuirea motorului IC cu motoare electrice care, în prezent, folosesc magneți permanenți neodim-bor și înlocuirea benzinei sau a motorinei cu baterii. Producția globală de masini– fie hibride (HV), hibride plug-in (PHV) sau complet electrice (EV) – au depășit 20% din totalul vehiculelor fabricate, in anul 2021.

Vehiculele electrice, în special, sunt vazute ca modalitate de decarbonizare a  mediului. Pentru a îndeplini obiectivele de emisii, Franța, Germania și Marea Britanie si-au dorit ca 10% din toate vânzările de mașini să fie complet electrice, până în anul 2020.

Toate vehiculele electrice (AEV) au o fracțiune din părțile mobile ale vehiculelor pe benzină și sunt foarte fiabile. Asta înseamnă că nu se schimbă uleiul, nu există bujii, convertoare catalitice sau alte echipamente de emisii. Ca rezultat, în general au nevoie de întreținere doar o dată sau de două ori pe an pentru a verifica sistemele vehiculului și pentru a schimba cauciucurile.

Vehiculele electrice hibride plug-in (PHEV) au motoare cu ardere internă, dar necesită totuși mai puțin întreținere decât mașinile obișnuite pe benzină, deoarece motoarele sunt utilizate mai rar și în frânarea regenerativă sistemele economisesc uzura plăcuțelor de frână.

În ultimii cinci ani, numărul de vehicule electrice disponibile pe piață a crescut semnificativ.Astăzi există multe tipuri diferite de AEV-uri și PHEV-uri pe piață, variind ca dimensiune, stil și preț.

Vehiculele electrice (EV) sunt opțiuni din ce în ce mai populare și în rândul flotelor de vehicule din sectorul public. VE-urile au  multe caracteristici atractive, inclusiv cheltuielile reduse cu combustibilul și costurile de întreținere, precum și, beneficii semnificative pentru mediu. Devine din ce în ce mai evident că viitorul aparține mașinilor electrice, mai ales după ce la nivelul UE va fi adoptată o directivă care va interzice vânzarea de mașini noi cu motoare pe combustibil începând cu anul 2035.

Este încă prea devreme, dar în câțiva ani va trebui să ne obișnuim cu gândul că mașinile conventionale vor dispărea treptat și să ne concentrăm atenția asupra avantajelor autovehiculelor electrice.

De aceea, ne-am propus să prezentăm caracteristicile mașinilor electrice împreună cu avantajele acestora.

 

Ce este o mașină electrică

Este simplu de intuit că o mașină electrică este un vehicul propulsat cu ajutorul unui motor care folosește energia electrică în loc de combustibil. Iată care sunt caracteristicile unei mașini electrice:

  • Folosește cu 90% mai puține componente în mișcare în comparație cu modelele care au motor cu ardere internă;
  • Nu are schimbător de viteze, deoarece transmisia funcționează cu un singur raport;
  • Tensiunea curentului este reglată de o unitate de control fără de care funcționarea automobilului electric nu ar fi posibilă;
  • Are nevoie de un invertor pentru a transforma curentul continuu furnizat de baterie în curent alternativ pentru punerea în mișcare a motorului;
  • E dotată cu un sistem de răcire pentru a evita supraîncălzirea diferitelor tipuri de baterii pentru mașinile electrice.

Categorii de mașini electrice

În prezent, putem vorbi despre cinci tipuri de mașini electrice:

  • Battery Electric Vehicle (BEV) – sunt mașinile propulsate exclusiv de unul sau mai multe motoare electrice. Alimentarea motorului sau motoarelor este asigurată de o baterie care necesită încărcare periodică la o priză obișnuită sau la o stație de încărcare.
  • Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) – mașinile din această categorie sunt dotate atât cu motor pe bază de combustie internă, cât și cu un motor electric. Bateria acestuia din urmă este încărcată folosind energie generată de motorul termic, însă încărcarea poate fi făcută și la priză sau la stația de alimentare. Cele două motoare funcționează concomitent, iar cel electric intră în funcțiune când viteza scade sub 50 de kilometri pe oră preluând sarcina de la motorul pe combustibil.
  • Hybrid Electric Vehicle (HEV) – caracteristicile sunt la fel cu acelea ale vehiculelor PHEV doar că în cazul celor din această categorie bateria motorului electric nu poate fi încărcată de la priză sau de la stație, ci doar prin intermediul motorului cu ardere internă.
  • Extended Range Electric Vehicle (EREV) – este o variantă îmbunătățită a mașinilor din gama PHEV având ca dotare suplimentară un mic generator pe benzină. Cu ajutorul acestuia, motorul electric poate fi încărcat și când mașina este oprită și nu este conectată la o altă sursă de alimentare.
  • Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV) – propulsia acestor vehicule este în continuare asigurată de motorul cu ardere internă, însă acesta este susținut de un motor electric la pornire, mers constant, frânare și oprire. Acesta nu poate propulsa singur mașina, însă ajută la reducerea consumului de combustibil și a emisiilor de noxe.  

Avantajele mașinilor electrice sunt multipe, iar printre aceastea putem enumera:

  • Reducerea sau eliminarea cheltuielilor necesare pentru combustibil – o mașină 100% electrică nu consumă combustibil, iar la cele din gama hybrid consumul este mult diminuat.
  • Costurile pentru încărcarea bateriilor sunt mult mai mici decât cele ale unui plin de combustibil, astfel că vei face economii importante.
  • Costuri mici de întreținere – O mașină electrică nu are nevoie de ulei, filtre, antigel, bujii, kit de ambreiaj sau alte consumabile, indispensabile autovehiculelor cu motor pe combustibil.
  • Sunt necesare mai puține revizii.
  • Programul Rabla oferă cele mai mari bonificații pentru achiziționarea mașinilor electrice, iar proprietarii vehiculelor din această gamă sunt scutiți de taxa impozitului pe mașină
  • Mașinile 100% electrice sunt nepoluante, iar în cazul celor din gama hybrid, emisia de noxe este mult diminuată. Totodată, se reduce și gradul de poluare fonică pentru că motoarele electrice sunt mult mai silențioase în comparație cu cele care utilizează combustibil.

În cazul în care conduci o maşină electrică, securizează-ţi consumul de electricitate prin montarea de statii de incarcare masini electrice, NITA aşteptându-te cu o gamă variată de modele, din care poţi alege varianta potrivită bateriei maşinii tale. A monta în confortul casnic o staţie pentru încărcarea maşinii electrice, îţi va asigura control asupra consumului de curent, facturi moderate şi o baterie încărcată complet în cel mai eficient timp.

ALTE OPINII ALE EXPERȚILOR:

Iluminat Arhitectural

Iluminatul arhitectural este o artă care folosește lumina pentru a crea o atmosferă și o emoție specifică într-un spațiu. Poate fi folosit pentru a evidenția caracteristicile arhitecturale, pentru a crea o atmosferă intimă sau pentru a lumina un spațiu public.