PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Împrumuturi de 43 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri Metropolitane şi Compania Energetica Servicii

Municipalitatea va împrumuta 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane şi 23 de milioane de lei Companiei Municipale Energetica Servicii, potrivit unor hotărâri adoptate în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei (CGMB).

Împrumuturile ar urma să fie rambursate integral în termen de un an, iar în caz contrar se vor aplica majorări de întârziere, la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare.

Împrumutul de 20 milioane de lei către Trustul de Clădiri Metropolitane are ca destinaţie asigurarea necesarului de lichidităţi, în scopul continuării lucrărilor încredinţate de municipalitate. Conform referatului de aprobare, Trustul de Clădiri Metropolitane se confruntă cu o lipsă „acută” a lichidităţilor, fiind aproape imposibilă onorarea obligaţiilor de plată către furnizori.

„În contextul în care decontarea lucrărilor se realizează cu mult după data achiziţionării materialelor, iar băncile refuză acordarea unor linii de credit, întârzierile la plata furnizorilor sunt iminente, aspect care, pe de o parte, creează un blocaj în fluxul de aprovizionare, ducând chiar la imposibilitatea continuării lucrărilor, iar, pe de altă parte, generează o imagine nefavorabilă, societatea fiind încadrată în lista clienţilor rău platnici, iar o colaborare viitoare cu respectivii furnizori este mult îngreunată”, se explică în document.

Raportat la valoarea totală a contractelor, aproximativ 60% reprezintă costul materialelor, iar societatea mai are de executat şi decontat următoarele sume cu aproximaţie: 26 milioane lei pentru Pasaj Doamna Ghica, 25 milioane lei pentru Prelungirea Ghencea, 10,5 milioane lei pentru amenajarea aleilor din Parcul Tineretului, 4,3 milioane lei pentru reparaţii la Podul Tineretului, 3,5 milioane lei pentru pistele de biciclete de pe BulevarduI Kiseleff, 2,3 milioane lei pentru modernizarea peroanelor de la staţiile de tramvai 41, 6,5 milioane de lei pentru construirea ambulatoriului „Victor Babeş” şi 2,5 milioane de lei pentru asfaltarea trotuarelor de pe Strada Polonă.

Din împrumutul de 23 milioane de lei către Compania Municipală Energetica Servicii, 18 milioane de lei sunt pentru derularea contractului care presupune achiziţionarea a opt microcentrale şi punerea în funcţiune a acestora, iar 5 milioane de lei pentru buna desfăşurare a activităţii companiei şi pentru continuitatea celorlalte proiecte – cheltuieli de funcţionare, plată furnizori etc.

Potrivit referatului de aprobare, în luna iulie, Compania Municipală Energetica Servicii a semnat contractul privind modernizarea a 20 de puncte termice, folosind capacităţi modulare. Iniţiatorii invocă şi procedura greoaie de acordare a creditelor bancare, situaţia financiară a companiei, dar şi necesitatea începerii cât mai curând a procedurii de achiziţie a microcentralelor, astfel încât să se poată continua activitatea. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE