PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Împrumuturi de 43 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri Metropolitane şi Compania Energetica Servicii, pe agenda CGMB de joi

Municipalitatea ar urma să împrumute 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane şi 23 de milioane de lei Companiei Municipale Energetica Servicii, potrivit unor proiecte de hotărâre care vor discutate în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei.

Împrumuturile ar urma să fie rambursate integral în termen de un an, iar în caz contrar se vor aplica majorări de întârziere, la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare.

Împrumutul de 20.000.000 de lei către Trustul de Clădiri Metropolitane are ca destinaţie asigurarea necesarului de lichidităţi, în scopul continuării lucrărilor încredinţate de municipalitate. Conform referatului de aprobare, Trustul de Clădiri Metropolitane se confruntă cu o lipsă „acută” a lichidităţilor, fiind aproape imposibilă onorarea obligaţiilor de plată către furnizori.

„În contextul în care decontarea lucrărilor se realizează cu mult după data achiziţionării materialelor, iar băncile refuză acordarea unor linii de credit, întârzierile la plata furnizorilor sunt iminente, aspect care, pe de o parte, creează un blocaj în fluxul de aprovizionare, ducând chiar la imposibilitatea continuării lucrărilor, iar, pe de alta parte, generează o imagine nefavorabilă, societatea fiind încadrată în lista clienţilor rău platnici, iar o colaborare viitoare cu respectivii furnizori este mult îngreunată”, se explică în document.

Raportat la valoarea totală a contractelor, aproximativ 60% reprezintă costul materialelor, iar societatea mai are de executat şi decontat următoarele sume cu aproximaţie: 26.000.000 lei pentru Pasaj Doamna Ghica, 25.000.000 lei pentru Prelungirea Ghencea, 10.500.000 lei pentru amenajarea aleilor din Parcul Tineretului, 4.300.000 lei pentru reparaţii la Podul Tineretului, 3.500.000 lei pentru pistele de biciclete de pe BulevarduI Kiseleff, 2.300.000 lei pentru modernizarea peroanelor de la staţiile de tramvai 41, 6.500.000 lei pentru construirea ambulatoriului „Victor Babeş”, 2.500.000 lei pentru asfaltarea trotuarelor de pe Strada Polonă.

Împrumutul de 23.000.000 de lei către Compania Municipală Energetica Servicii are următoarea destinaţie: 18.000.000 lei pentru derularea contractului care presupune achiziţionarea a opt microcentrale şi punerea în funcţiune a acestora; 5.000.000 lei pentru buna desfăşurare a activităţii companiei şi pentru continuitatea celorlalte proiecte – cheltuieli de funcţionare, plată furnizori etc.

Potrivit referatului de aprobare, în luna iulie, Compania Municipală Energetica Servicii a semnat contractul privind modernizarea a 20 de puncte termice, folosind capacităţi modulare. Iniţiatorii invocă şi procedura greoaie de acordare a creditelor bancare, situaţia financiară a companiei, dar şi necesitatea începerii cât mai curând a procedurii de achiziţie a microcentralelor, astfel încât să se poată continua activitatea. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE