Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a anunţat, vineri, că în perioada următoare se aşteaptă includerea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare pe lista obiectivelor propuse de guvern pentru finanţare prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027 şi împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.
Costel Alexe a susţinut într-o conferinţă de presă că a făcut „tot ce trebuia să facă pentru acest proiect”.
„În parteneriat cu specialiştii de la Ministerul Sănătăţii, de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Primăria Miroslava, am asigurat cadrul tehnic, terenul şi finanţarea pentru a putea pune la dispoziţie studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi autorizaţia de construire. Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va fi spitalul Ministerului Sănătăţii care trebuie construit pentru ieşeni. În urma discuţiei pe care am purtat-o, ministrul Rafila a înţeles necesitatea acestui institut pentru Iaşi şi pentru întreaga regiune a Moldovei”, a declarat preşedintele CJ.
Conform acestuia, este posibil ca în perioada următoare Institutul Regional de Boli Cardiovasculare să fie inclus pe lista obiectivelor propuse de guvern pentru finanţare prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027 şi împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.
Declaraţia a fost făcută la două zile după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat într-o postare pe pagina sa de socializare că susţine construcţia Institutului de Boli Cardiovasculare, menţionând însă că acesta „trebuie să fie dimensionat în aşa fel încât să răspundă nevoilor cetăţenilor şi condiţiilor de finanţare din fonduri europene”.
Noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este o necesitate pentru persoanele din zona de est a României şi din Republica Moldova care au afecţiuni cardiovasculare, fiind astfel vorba de o populaţie de circa 5 milioane de persoane.
În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare este singura unitate de profil din zona Moldovei, spre deosebire de alte regiuni din ţară.
Institutul de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două dintre cele şase etaje ale unei clădiri în care se află şi Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, un centru de transplant renal şi un centru de dializă. Din această cauză intervenţiile de la IBC Iaşi se fac într-o singură sală de operaţii, o sală hibridă.
Adresabilitatea foarte mare face ca unitatea medicală să se confrunte cu o acută lipsă de spaţiu, fapt care înseamnă suprasolicitarea personalului şi a aparaturii medicale. Din acest motiv, în urmă cu câţiva ani un incendiu aproape că a distrus în totalitate sala de operaţii.
Proiectul noului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară a primit în 2022 o serie de avize şi autorizaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru a putea fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi.
Conform proiectului, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară ar trebui să aibă 27 de secţii şi departamente, 7 dintre ele unicat în România: Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare, Clinica de Insuficienţă Cardiacă, Asistare Hemodinamică şi Transplant, Clinica de Terapii Endovasculare, Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie şi Malformaţii Cardiace Critice, USTACC pentru copii cu malformaţii cardiace critice, Clinica de Electrofiziologie şi Aritmologie, Clinica de Angiologie, Flebologie şi Limfologie, precum şi un Departament de Cercetare aplicată şi Studii Medicale. Va avea 500 de paturi şi 19 săli de operaţii. În cadrul acestei unităţi medicale, conform proiectului, ar urma să lucreze 1.500 de angajaţi. AGERPRES