Proiectele de cercetare-dezvoltare şi de reducere a riscului seismic s-au aflat printre temele de discuţie ale întâlnirii avute miercuri de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, cu Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la Bucureşti.
Una dintre principalele teme de discuţie a constituit-o construcţia unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP de la Măgurele.
„Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, investeşte peste 20 de milioane de euro în construcţia instalaţiei de optică de mare putere, iar parteneriatul cu Japonia va oferi acestui centru expertiza de care are nevoie pentru a deveni un proiect benefic pentru ambele ţări, care va crea noi oportunităţi de cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor de ultimă oră”, a subliniat ministrul Veştea, potrivit unui comunicat de presă.
Colaborarea bilaterală în domeniul riscului seismic, în contextul în care Japonia deţine o amplă experienţă referitoare la eficienţa abordării privind regulamentele de urbanism, codurile de proiectare a structurilor construcţiilor, managementul dezvoltării şi rezilienţei urbane, a constituit un alt subiect pe agenda discuţiilor celor doi oficiali.
„Ne dorim să preluăm din experienţa specialiştilor niponi în ceea ce priveşte utilizarea atât a celor mai eficiente tehnologii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cât şi a procedurilor tehnice care pot conduce la salvarea unui număr cât mai mare de vieţi ulterior producerii dezastrelor”, a precizat ministrul Dezvoltării.
În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii organizării unei conferinţe româno-nipone pe problematica reducerii riscului seismic al clădirilor, care să abordeze atât partea ştiinţifică şi profesională, cât şi palierul investiţiilor, mai exact implicarea firmelor nipone în consolidarea încrederii societăţii române în programele guvernamentale de reducere a riscului seismic şi în implementarea acţiunilor privind Strategia Naţională de Reducere a Riscului Seismic.
În sprijinul acestui demers, întrucât experienţa Japoniei în ingineria seismică şi în managementul riscului seismic constituie un model de urmat, ministrul Adrian-Ioan Veştea a adresat invitaţia pentru dr. ing. Kenji Satake, director al Institutul de Cercetări Seismice Tokyo, şi prof. dr. ing. Koichi Kusunoki, însoţiţi de experţi din cadrul ministerului omolog responsabil cu problematica urbanismului şi construcţiilor, de a vizita România pentru schimb de experienţă între specialiştii în inginerie seismică şi seismologie din România şi Japonia. AGERPRES