Un număr de 51 de corpuri de clădire de la 41 de unităţi de învăţământ din Sectorul 3 vor fi reabilitate în acest şcolar, în vederea creşterii eficienţei energetice cu 60%.
Primarul Robert Negoiţă a precizat că lucrările vor dura câte două-patru luni la fiecare corp de clădire şi că în acest interval cursurile se vor desfăşura în două schimburi, fiind posibilă relocarea a trei-cinci grupe. Investiţiile sunt realizate prin finanţare PNRR, în valoare de 96 de milioane de euro. Până în prezent, lucrările au început la 21 de corpuri de clădire.
„Discutăm de peste 50 de corpuri de clădire, corpuri semnificative, corpuri mari, din reţeaua noastră de învăţământ din Sectorul 3, care deserveşte peste 25.000 de beneficiari. Adică, o chestiune de maxim impact. În ce constau aceste lucrări? Înainte de orice, eficienţă energetică. Reducem consumul de energie cu peste 60%. Creştem confortul din unităţile de învăţământ. Şi o chestiune foarte importantă – lăsând la o parte partea de modernizare, de dotări – faptul că avem aport de aer proaspăt automat, ventilare automată; un mini-sistem BMS, cu detecţie, prin care ştim când creşte nivelul de dioxid de carbon şi se dă drumul la ventilaţie, astfel încât să aducă aer proaspăt de afară. Vedem atâtea studii care ne arată cât de important este oxigenul pentru dezvoltarea creierului, mai ales la vârstele timpurii”, a arătat Robert Negoiţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Şcoala Mexic.
Primarul a menţionat că, potrivit informaţiilor sale, cursurile nu se vor desfăşura în trei schimburi la nicio unitate de învăţământ pe durata lucrărilor, dar este posibil să fie relocate trei-cinci grupe. El a mai spus că este necesară implicarea directorilor de şcoli şi a remarcat că, în unele situaţii, aceştia „nu ajută foarte mult”. Negoiţă a lansat un apel către directori „să fie cooperanţi” şi să se implice în vederea identificării unor soluţii. Totodată, şi-a cerut scuze pentru disconfortul creat, dar a menţionat că sunt „operaţiuni absolut necesare”.
„Durează trei-patru luni de zile fiecare dintre ele şi se va lucra în cascadă. (…) Până la anul în vară se va tot lucra. (…) De preferinţă relocările se vor face în cadrul aceleiaşi şcoli, dar este foarte probabil că în anumite situaţii nu va fi posibil. Sunt unele şcoli care sunt foarte aglomerate deja şi atunci va fi nevoie să relocăm câteva grupe. Nu discutăm de relocarea unor şcoli de-a întregul, ci de anumite grupe care vor fi relocate”, a spus Negoiţă.
De exemplu, la Şcoala Mexic, unde se lucrează deja, anul şcolar va începe cu Săptămâna Altfel. În acest interval, urmează să fie încheiate lucrările la etajul doi, iar elevii îşi vor desfăşura activitatea în două schimburi.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
„Sunt operaţiuni ample, venim cu coloane de aport de aer proaspăt. Facem scoaterea aerului viciat, în mod automat, şi trebuie trase coloane. Sunt operaţiuni ample care nu pot fi făcute în două-trei luni. Mai mult de atât, nu există forţă de muncă necesară să poţi face 50 de clădiri în paralel şi în perioade atât de scurte, cum ar fi două luni de zile, cât e vacanţa de vară”, a spus primarul.
Negoiţă a declarat că vor reabilitate termic şi unele corpuri de clădire care au fost deja anvelopate. În acest sens, el a precizat că unele unităţi de învăţământ au fost reabilitate în urmă cu mai mult timp, iar potrivit normelor ISU trebuie înlocuit polistirenul de pe aceste şcoli.
„Depinde de la caz la caz. Nu e o regulă generală, dar multe nu au fost reabilitate corespunzător. Şcoala Mexic a fost reabilitată de foarte multă vreme şi nu era chiar ce trebuie. Chestia asta o stabilesc proiectanţii, experţii şi auditorii energetici. Dânşii ne spun ce trebuie făcut, ce poate fi recuperat, unde funcţionează, unde e ce trebuie şi unde trebuie modificat. (…) S-au schimbat şi normele ISU. Ce era voie acum 10 ani şi acum 20 de ani, astăzi nu mai e permis. De exemplu, cei de la ISU ne cer să dăm jos polistirenul, pentru că acum 20 de ani era legal. Astăzi, pe şcoli, nu mai e legal. (…) De exemplu, sunt prevederi acum, că dacă umblăm pe faţadă, trebuie să schimbăm toată tâmplăria, să fie de aluminiu. Aşa va fi. Nu putem să nu schimbăm nimic la faţadă. Iar dacă am umblat, trebuie schimbat tot, făcut de la zero, adică să respectăm normele ISU”, a spus Negoiţă.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Lucrările vizează:
– izolarea pereţilor exteriori cu vată minerală bazaltică de 15 cm;
– înlocuirea cu tâmplărie performantă cu tocuri şi cu cercevele din aluminiu, cu triplu vitraj şi geam termoizolant cu strat reflectant;
– termoizolarea terasei cu vată minerală bazaltică de 30 cm grosime;
– înlocuirea totală a distribuţiei instalaţiei de încălzire centrală cu conducte noi;
– aerul proaspăt va fi introdus în fiecare sală de clasă prin intermediul unei centrale de tratare a aerului de exterior;
– sistem de panouri fotovoltaice care va asigura energie complementară din surse regenerabile;
– înlocuirea corpurilor de iluminat cu surse LED.
În ce priveşte şcoala nr. 149, unde părinţii spun că orele ar urma să se desfăşoare în trei schimburi, edilul a precizat că directorul unităţii de învăţământ „creează multe probleme” şi că acesta, „în mod anormal”, îşi doreşte relocarea completă.
„Le-au dat să semneze un formular de relocare, în care le solicita părinţilor să fie de acord cu relocarea, în care formulare au băgat nişte aberaţii incredibile. (…) Problema acolo este directorul, care îşi doreşte neapărat să scape de răspundere şi să stea degeaba. Probabil să îşi ia salariul fără sa facă nimic. Eu am fost acolo şi am discutat cu părinţii elevilor şi le-am spus că şcoala nu este afectată pentru moment, pot începe în mod normal cursurile”, a spus Negoiţă. AGERPRES