PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Campus şcolar pentru învăţământ dual în valoare de 29 milioane de euro, finanţat prin PNRR

Un campus şcolar pentru învăţământ dual este în curs de realizare la Oradea, printr-un proiect al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor în valoare totală de peste 29 milioane de euro, finanţarea fiind realizată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Bihor, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, au semnat vineri, la Oradea, contractul de finanţare pentru Campusul Şcolar pentru Învăţământ Dual, proiectul reprezentând un parteneriat între învăţământul preuniversitar, învăţământul universitar, autorităţile publice locale şi mediul privat.

„Vedem practic cum ruta duală completă, adică apropierea şcolii de mediul privat, devine astăzi o realitate. Pentru noi este minunat că primul contract se poate semna în interiorul unui campus dual care este aproape gata. Aici este meritul autorităţilor publice locale din judeţul Bihor pentru faptul că mobilizarea a fost una deosebită, iar importanţa acestui subiect a fost înţeleasă cu mult înainte de lansarea liniei de finanţare dedicată. Este simbolic că semnăm astăzi primul contract aici, pentru că peste 40% dintre elevii înscrişi în ruta duală în România se regăsesc în judeţul Bihor”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Potrivit sursei citate, după semnarea contractului de finanţare, vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan i-a prezentat ministrului Campusul din Oradea, aflat la un stadiu de execuţie de 95%.

Finanţarea pentru Campusul Şcolar pentru Învăţământ Dual va fi asigurată prin PNRR, Componenta 15 – Educaţie, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior.

Proiectul are o valoare totală de circa 147 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a peste 29 de milioane de euro, cu TVA, contribuţia proprie a CJ Bihor fiind de aproape 21 milioane de lei, fără TVA.

„În cadrul vizitei de astăzi, ministrul Educaţiei a avut o serie de întâlniri cu angajatorii care fac parte din consorţiul pentru Campusul Şcolar, cu mediul universitar din Oradea şi mediul preuniversitar. (…) Domeniile care vor putea fi studiate de elevii din clasa a IX-a sunt mecanică, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 şi 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului”, se mai arată în comunicatul menţionat.

În campus vor fi funcţionale laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE