PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Timiş: Peste 150 de milioane de lei, accesaţi din PNRR, pentru modernizarea a două spitale în Timişoara

Primarul Dominic Fritz a declarat, joi, că peste 150 de milioane de lei au fost accesaţi din fonduri ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru modernizarea Spitalelor Municipal şi de Copii „Louis Ţurcanu”, aflate în subordinea Primăriei Municipiului Timişoara, bani din care se vor achiziţiona echipamente hardware, soluţii software, aplicaţii informatice şi va fi instruit personalul de specialitate.

Două dintre spitalele aflate în subordinea Primăriei Municipiului Timişoara vor accesa peste 11 milioane de lei din fonduri europene prin PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. Fondurile se vor derula prin Primăria Timişoara, în calitate de ordonator principal de credite.

„Miza noastră este ca pacienţii să aibă în spitale servicii de secol XXI şi personalul medical să beneficieze de condiţii de lucru mai bune. Servicii de tipul programări sau acces la rezultatele investigaţiilor medicale se vor putea face digital şi în aceste spitale publice. De asemenea, personalul medical va avea acces imediat la informaţii privind starea de sănătate a pacienţilor internaţi pentru intervenţii terapeutice. Până acum, împreună cu spitalele din subordine, am accesat peste 150 de milioane lei pentru modernizarea sistemului medical local”, a explicat Dominic Fritz.

Noile module vor completa şi extinde funcţionalităţile existente în spital.

Prin viitorul sistemul informatic se vor putea monitoriza complet şi coerent fluxurile de lucru interne, precum şi serviciile publice oferite pacienţilor. Toate detaliile actului medical, procedurile medicale efectuate, medicaţia administrată şi rezultatele consulturilor efectuate vor fi înregistrate, prin intermediul unor aplicaţii şi dispozitive mobile, direct la patul bolnavului sau la locul prestării actului medical.

Totodată, prin digitalizare, se va reduce numărul documentelor tipărite la nivelul unităţii spitaliceşti.

Nu în ultimul rând, monitorizarea fluxului de lucru şi a consumului de materiale sanitare şi medicamente vor contribui la reducerea costurilor şi la creşterea securităţii şi protecţiei datelor.

Proiectul iniţiat de Spitalul Municipal va fi implementat în cele 25 de secţii clinice, 12 ambulatorii de specialitate, cinci blocuri operatorii, două farmacii, patru laboratoare, dar şi în cazul serviciilor non-medicale.

Durata de implementare a proiectelor este de 20 de luni de la momentul depunerii cererii de finanţare în cazul Spitalului Municipal, respectiv de 19 luni în cazul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”.

În cazul ambelor proiecte, rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. Valoarea TVA va fi suportată de bugetul de stat. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE