Încasări de peste 1 milion de euro au fost realizate în cele trei luni de la deschiderea Bazei de tratament şi agrement „Băile Sărate” Ocna Mureş, o investiţie de peste 7 milioane de euro a administraţiei locale şi a Consiliului Judeţean (CJ) Alba, prin care oraşul a revenit pe harta localităţilor în care se poate face turism balnear.
„Băile Sărate Ocna Mureş, un proiect de succes, un proiect de bune practici, un proiect cu încasări peste aşteptări, peste 1 milion de euro. Am crezut încă din prima zi în acest proiect, de la iniţierea proiectării, asocierii cu CJ Alba şi apoi de la primul metru cub de beton turnat, până la recepţia finală şi la ceea ce este azi Complexul Balnear Băile Sărate. (…). Bineînţeles, cifra de peste 1 milion de euro este impresionantă şi importantă pentru buna funcţionare a Complexului Băile Sărate, firesc şi normal pentru o societate comercială care trebuie să îşi plătească salarii, furnizori, utilităţi etc şi să facă profit”, a transmis, vineri, pe pagina de Facebook a Primăriei, edilul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler.
Potrivit acestuia, peste 100.000 de persoane au trecut pragul bazei de tratament şi agrement în cele 3 luni de funcţionare.
„Cel mai important lucru pentru oraşul Ocna Mureş, pentru mine ca primar, este că aceste Băi Sărate chiar fac minuni, tratează cu adevărat diferite afecţiuni. Brandul Băile Sărate Ocna Mureş este aşa cum se spunea în perioada interbelică: ‘La Băile Sărate din Ocna Mureş vii în cărucior şi pleci pe picioarele tale’, aşa cum este menţionat în presa maghiară din acele vremuri”, a adăugat primarul.
Silviu Vinţeler a menţionat că gradul de mulţumire a clienţilor este „unul ridicat”.
El a precizat că, împreună cu personalul angajat la Băile Sărate, în număr de 63 de persoane, o să ţină cont şi de toate sugestiile şi recomandările clienţilor.
„Acest proiect realizat în parteneriat cu CJ Alba a fost gândit să funcţioneze pe termen lung, de aceea nu ne vom opri la ceea ce este acum, ci vom investi în continuare în dotări, şezlonguri, soft de acces şi nu numai, dulapuri, panouri solare pentru încălzit apa pentru duşuri, bazine interioare şi exterioare, în construcţii viitoare etc., tot ce înseamnă un grad ridicat de satisfacere a clienţilor”, a mai arătat primarul.
Cel mai scump bilet este de 70 de lei, sâmbăta şi duminica, pentru o zi întreagă. În timpul săptămânii este de 60 de lei pentru un adult. Copiii între 7 şi 17 ani plătesc jumătate.
La programul redus, de cel mult 4 ore, tariful este de 45 de lei, indiferent de zi, respectiv de 25 de lei pentru copiii între 7 şi 14 ani.
Se pot face şi abonamente.
Cel mai solicitate sunt bazinele cu apă sărată.
Potrivit statisticilor, majoritatea clienţilor sunt clujeni.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată în urmă cu câţiva ani, primarul Silviu Vinţeler a spus că prin această investiţie se urmăreşte ca oraşul să fie readus pe harta turistică, „exact cum era în 1946, când era a doua localitate ca număr de turişti din ţară, când undeva 10.000 de turişti vizitau localitatea pentru a face tratament în Băile Sărate”.
La Ocna Mureş s-a făcut turism balnear timp de peste un secol, până în urmă cu două decenii, fiind tratate aici afecţiuni reumatice, locomotorii, neuropsihice şi ginecologice.
Construite în 1897, în timpul Imperiului Austro-Ungar, cu implicarea baronilor Solvay şi Teleki,”Băile Sărate” au rezistat mai bine de o sută de ani, până prin 2012, când au dispărut fizic.
Complexul a intrat în posesia statului român în 1945, atunci când a avut loc o revizuire cadastrală. Format din centru medical, clădiri de tratament, două hoteluri, restaurant, ştrand, sere, dependinţe şi terenuri, complexul a fost vândut în 2002 de către autorităţile locale din acea vreme unei persoane private contra unei sume de doar 80.000 de lei, cu obligaţia cumpărătorului de a investi 3,6 milioane de lei în vederea reabilitării obiectivului. Deşi construcţiile erau vechi de peste un secol, acestea nu erau clasificate ca monument istoric, iar investitorul privat le-a demolat. AGERPRES