Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a anunţat, miercuri, semnarea contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul „Eficienţa energetică şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul operatorului de apă Aquabis SA”, în valoare de peste 12 milioane de lei.
Potrivit comunicatului de presă remis, finanţarea pentru acest proiect provine din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2023, contribuţia operatorului judeţean de apă, care are ca unic acţionar Consiliul Judeţean, fiind de 6%.
După emiterea ordinului administrativ de începere a lucrărilor, se vor monta panouri fotovoltaice la sediul Aquabis, la opt staţii de epurare, trei staţii de tratare şi o staţie de captare a apei, din mediul urban (Bistriţa, Beclean, Sângeorz-Băi) şi rural (Salva, Feldru, Rodna, Lunca Ilvei, Chintelnic, Bistriţa-Bârgăului, Anieş).
Licitaţia pentru acest proiect a avut loc în luna iunie.
Scumpirea energiei electrice este unul din motivele pentru care Aquabis a majorat constant preţul apei, astfel că locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud au ajuns să plătească unul dintre cele mai mari tarife la apă din ţară, respectiv 14,7 lei pe metru cub, care include 7,99 lei pentru apa potabilă şi 6,71 lei pentru canalizare-epurare.
Tariful actual, intrat în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, este cu circa 18,5% mai mare faţă de precedentul, care la rândul său fusese majorat în luna aprilie a anului 2022 cu 44% faţă de cel aplicat începând cu luna iulie a anului 2021. AGERPRES