PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Buzău: Bugetare participativă – sprijin financiar pentru colectarea selectivă şi reducerea risipei alimentare

Trei proiecte care vizează colectarea selectivă a deşeurilor, reducerea risipei alimentare şi înfiinţarea unui centru de caritate au fost premiate în cadrul Programului ‘Oameni de bine-Bugetare participativă’ pe care Primăria Municipiului Buzău îl va finanţa prin bugetul local sau cu ajutorul fondurilor europene.

Mii de persoane au transmis administraţiei publice locale idei care ar putea fi transformate în proiecte viabile pentru comunitate. În cadrul Programul ‘Oameni de bine-Bugetare participativă’ au fost evidenţiate mai multe iniţiative, primul loc fiind atribuit unui adolescent de 14 ani. Prin proiectul „Şcoala mea în Buzăul Circular”, un elev al Colegiului Naţional Pedagogic „Spiru Haret” a propus introducerea unor recipiente inteligente de colectare a deşeurilor dotate cu dispozitive care pot recunoaşte codurile ambalajelor. Fiecare elev care va depune deşeuri în recipientele special destinate PET-urilor, deşeurilor din aluminiu şi sticlei va aduna puncte iar la final va beneficia de premii. Proiectul care încurajează colectarea selectivă a deşeurilor a primit 4213 voturi.

„Proiectul meu constă în gestionarea deşeurilor în sistemul economiei circulare transformând deşeurile în resurse. Beneficiarii acestui proiect sunt în primul rând elevii Colegiului Naţional Pedagogic ‘Spiru Haret’. Eu am propus să implementăm un tomberon inteligent. Copiii care îl folosesc pot acumula puncte prin care pot să primească recompense”, a precizat elevul clasat pe locul I în cadrul competiţiei de proiecte, David Noapteş.

„Buzău Charity Hall” este cel de-al doilea proiect premiat de Primăria Municipiului Buzău care va beneficia de finanţare. Este vorba despre un centru de colectare a bunurilor de care anumite persoane se pot dispensa dar care pot fi folositoare oamenilor aflaţi în situaţii de risc sau cu probleme financiare.

„Acest centru de caritate este foarte important. Avem nevoie de această educaţie de a ne implica în viaţa comunităţii. Am propus să se implice în acest proiect şi Direcţia de Asistenţă Socială. Va fi un centru de colectare a tuturor bunurilor care există într-o gospodărie, pornind de la mobilă, veselă, aparate electrice, electrocasnice, echipamente sportive, evident haine. Va trebui să amenajăm un punct termic, să-i dăm o altă funcţionalitate. Am propus să avem şi un centru mic pentru reparaţii echipamente electrocasnice şi ce vom colecta, vom distribui către centrele sociale care au nevoie de ajutor, cele pentru femei abuzate, pentru copii….”, a subliniat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Buzău, Ileana Bănucu.

„Reducem risipa alimentară, hrănim oamenii” este proiectul care s-a plasat pe poziţia a treia în cadrul competiţiei.

„Ideea mea are la bază risipa produsă în pieţele agroalimentare. Ceea ce rămâne într-o zi pe tarabe şi nu mai poate fi vândut, dar poate fi refolosit prin prelucrare, se poate prelucra şi procesa la centrele sociale. Încercăm să atingem mai multe domenii, implică şi o aplicaţie. Centrele sociale încarcă pe acea platformă urgenţele iar ce se colectează merge la centrul care a solicitat”, a anunţat cel de-al treilea câştigător, Mirela Mihai.

În cadrul proiectului de bugetare participativă au fost primite 40 de proiecte dintre care 17 au fost alese de administraţia locală pentru a fi pe viitor finanţate.

„Fiecare dintre cele 17 proiecte sunt proiecte care vor fi aplicate într-o formă sau alta, pentru că această formă de bugetare participativă este şi un proiect prin care culegem idei bune pentru dezvoltarea acestui oraş, care să ne ajute în acest demers în a-l transforma şi din punct de vedere al viitorului. Economia circulară este viitorul pentru orice localitate”, a apreciat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE