PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Alba: Salarii majorate cu 20% în 9 instituţii din subordinea Consiliului Judeţean

Salariile de bază ale angajaţilor din mai multe instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Alba au fost majorate de la 1 iulie cu 20%, potrivit unei hotărâri adoptate marţi, în şedinţă ordinară, de către consilierii judeţeni.

Este vorba de salariile de bază pentru personalul contractual din cadrul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Alba, Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Serviciului Public Judeţean pentru Asigurarea Siguranţei Circulaţiei pe Drumurile Judeţene Alba, precum şi cele de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, care ocupă funcţii prevăzute în anexa nr. VIII din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Cea mai recentă majorare a fost în noiembrie anul trecut, când a fost o creştere de 14,35%.

În motivarea deciziei de majorare s-a ţinut cont de faptul că, „în ultima perioadă de timp, toate produsele alimentare de bază (zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, pâine), precum şi energia electrică, gazele naturale, combustibilii au înregistrat scumpiri semnificative”.

De asemenea, că „ultimul indice lunar al preţului de consum publicat pe site-ul Institutului Naţional de Statistică care arată că la luna mai 2023 comparativ cu luna octombrie 2018 ( luna în care au fost stabilite prin HCJ salariile de bază ale angajaţilor din cadrul instituţiilor şi serviciilor publice subordonate) acesta a fost de 138,77%, iar drepturile salariale ale personalului din cadrul instituţiilor şi serviciilor publice subordonate consiliului judeţean au fost majorate din anul 2018 până în prezent doar în luna noiembrie 2022, cu un procent de 14,35%”.

Totodată, iniţiatorii proiectului de hotărâre au susţinut că, în lipsa unor măsuri, angajaţii din cadrul instituţiilor respective vor fi tentaţi să îşi schimbe locul de muncă, respectiv să se transfere la instituţii sau autorităţi ce au o grilă de salarizare mai mare, conducând astfel la o lipsă a specialiştilor pe anumite domenii de activitate. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE