PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Buzău/Trei unităţi de învăţământ vor deveni şcoli ecologice, cu sisteme de colectare a apei de ploaie şi eficiente energetic

Trei instituţii de învăţământ din municipiul Buzău vor fi transformate în şcoli verzi graţie unor investiţii în valoare de aproximativ 52 de milioane lei, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Astfel, vor fi amenajate grădini de legume în aer liber, mobilierul va urma să fie confecţionat din trunchiuri de copac şi anvelope reciclate, iar eficientizarea energetică se va realiza prin sisteme de panouri fotovoltaice şi solare, sisteme de ventilare cu recuperare de căldură şi sisteme de reutilizare a apei de ploaie.

Primăria Municipiului Buzău a aprobat documentaţia necesară lucrărilor aferente implementării conceptului de economie circulară şi eficienţă energetică pentru şcolile „Sfântul Apostol Andrei”, „George Emil Palade” şi „Şcoala nr.7” din municipiul Buzău. Cele trei unităţi de învăţământ vor urma să fie transformate în şcoli ECO pe modelul Şcolii Nr.11, prima de acest fel din ţară, vizitată în anul 2022 cu ocazia Zilei Mediului de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi actualul premier, Marcel Ciolacu.

„Buzăul a înfiinţat prima şcoală verde din România, fapt remarcat şi de Ambasada Franţei care ne-a acordat titlul de oraş durabil. Şcoala verde a fost model în ceea ce înseamnă aceste proiecte finanţate la nivel naţional prin PNRR şi, în acest moment, extindem acest concept către celelalte şcoli şi încercăm să obţinem fonduri europene. La Şcoala 11 au fost cheltuite aproximativ 3 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor din punct de vedere energetic, montarea de panouri fotovoltaice care numai anul trecut a dus la un plus de bani, pentru că s-a furnizat în reţeaua naţională cu 7% mai multă energie decât a consumat şcoala. Nu s-a mai plătit nimic, nu s-a mai plătit nimic nici la apa de ploaie. O adunăm în bazine, o folosim şi ca apă menajeră după ce îi facem o prefiltrare, inclusiv pentru irigaţii în acea seră didactică”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Potrivit unor proiecte adoptate de Consiliul Local Municipal (CLM), la Şcoala „Sfântul Apostol Andrei”, administraţia locală îşi propune să înlocuiască corpurile de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat tip LED şi să introducă sisteme de ventilare cu recuperare de căldură. Totodată, va fi implementat un sistem de gestiune tehnică şi control al clădirii cu scopul reducerii consumurilor şi va fi amenajat un bazin de colectare a apei meteorice, astfel încât să poată fi utilizată în grădini, la toalete şi pentru rezervorul de incendiu. La Şcoala Nr.15 „George Emil Palade” vor fi amenajate, printre altele locuri de joacă senzoriale pentru copii şi grădini de legume în aer liber, iar la Şcoala nr.7, proiectul prevede realizarea unei sere, folosirea unor materiale reciclabile pentru mobilier şi realizarea unui sistem de irigaţii cu o atentă programare a aportului de apă.

„Vom face reabilitare energetică, respectiv ce am făcut la Şcoala 11 vom face şi aici. Panouri fotovoltaice, colectarea separată a deşeurilor pe cât mai multe fracţii, pompe de căldură care să folosească energia electrică utilizată astfel încât să nu mai avem consum dar să protejăm şi mediul. Este un act de educaţie”, a mai precizat edilul.

Valoarea totală a investiţiilor pentru cele trei unităţi de învăţământ se ridică la suma de aproximativ 52 milioane lei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE