PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

ADR Centru: Peste 238 milioane de euro disponibile în Regiunea Centru în cadrul a 3 apeluri de proiecte

Fonduri nerambursabile de peste 238 milioane de euro pot fi solicitate în Regiunea Centru pentru modernizarea drumurilor judeţene, a universităţilor şi pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri publice, în cadrul a trei apeluri de proiecte lansate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

„Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ‘Regiunea Centru’ (PR Centru), anunţă lansarea primelor trei apeluri de proiecte din cadrul acestui Program de finanţare, aferente Priorităţilor 3, 5 şi 6. Astfel, Regiunea Centru face paşi concreţi pentru a deveni ‘O regiune cu comunităţi prietenoase cu mediul’, ‘O regiune accesibilă’ ;i ‘O regiune educată’, aşa cum prevede obiectivul PR Centru, pentru susţinerea dezvoltării comunităţilor din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a afirmat că aceste domenii de finanţare au fost „foarte mult aşteptate” la nivelul Regiunii Centru.

„Până acum am pregătit toate aspectele tehnice necesare pentru buna derulare a Programului Regional pe care îl coordonăm, dar acesta este momentul în care munca noastră devină vizibilă pentru marele public, nu doar pentru specialiştii interesaţi. (…). Prin intermediul primelor 3 apeluri de proiecte lansate, investim în modernizarea drumurilor judeţene, investim în eficienţa energetică în clădiri publice, precum şi în creşterea calităţii învăţământului universitar şi vor mai urma în scurt timp alte domenii pentru care vom lansa apeluri de proiecte”, a declarat Simion Creţu.

Cererile de finanţare pentru toate priorităţile lansate se vor depune exclusiv, printr-o aplicaţie electronică. Experţii ADR Centru din cadrul Biroului de informare – Helpdesk pot oferi gratuit informaţii referitoare la Programul Regiunea Centru, precum şi îndrumare şi consiliere pentru pregătirea cererii de finanţare.

Potrivit ADR Centru, în Regiunea Centru, valoarea fondurilor nerambursabile disponibile pentru sprijinirea măsurilor de renovare energetică eficientă a clădirilor publice se ridică la peste 72 milioane de euro. Un proiect trebuie să aibă valoarea minimă eligibilă pentru renovare moderată de 150.000 de euro şi pentru renovare aprofundată de 250.000 de euro, iar valoarea maximă a eligibilă este de 15 milioane de euro.

Pentru îmbunătăţirea conectivităţii la reţeaua TEN-T a drumurilor judeţene, Regiunea Centru beneficiază de aproape 153 milioane de euro fonduri nerambursabile. În cadrul acestui apel, un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare, iar un proiect trebuie să aibă valoarea minimă eligibilă de 10 milioane de euro, iar valoarea maximă eligibilă nu poate depăşi 49.960.000 de euro.

De asemenea, învăţământul universitar din Regiunea Centru are la dispoziţie fonduri nerambursabile de peste 13 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii. Un proiect trebuie să aibă valoarea minimă eligibilă 500.000 de euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 6,7 milioane de euro.

Proiectele pot fi depuse începând cu data de 14 august, ora 12.00. AGERRES

ALTE ȘTIRI RECENTE