Un proiect de aprobare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bucureştiului (SIDU) va fi elaborat şi înaintat Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) după primirea avizului de mediu.
Potrivit unui comunicat al Municipalităţii transmis, luni, AGERPRES, deşi Capitala avea o serie de strategii sectoriale, îi lipsea „un document strategic global”, care să stabilească direcţiile de dezvoltare a oraşului, precum şi proiectele şi programele prioritare, esenţiale pe termen scurt, mediu şi lung.
SIDU a fost elaborată de Banca Mondială, în cadrul unui acord de prestări servicii prin care se stabilesc următoarele şase obiective strategice de dezvoltare: Oraşul conectat – prin promovarea mobilităţii urbane durabile şi creşterea accesibilităţii la reţele de transport, energie, comunicaţii, Oraşul inovativ – prin susţinerea tranziţiei la o economie inteligentă şi competitivă, Oraşul durabil – prin conservarea patrimoniului natural, reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră şi limitarea efectelor riscurilor, Oraşul incluziv – prin promovarea incluziunii sociale şi a diversităţii, asigurarea accesului nediscriminatoriu la infrastructură şi servicii publice, Oraşul atractiv – prin utilizarea eficientă a terenurilor şi a fondului construit, punerea în valoare a patrimoniului istoric şi a peisajului urban, Consolidarea capacităţii administrative pentru o dezvoltare integrată.
Având în vedere responsabilitatea implicării autorităţilor şi a publicului în etapa de definitivare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bucureşti şi de realizare a raportului de mediu aferent acesteia, luni a avut loc la sediul Primăriei Capitalei o dezbatere publică pe tema SIDU, ultima etapă premergătoare primirii avizului de mediu.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, Primăriei Sectorului 3, Termoenergetica Bucureşti SA şi Apa Nova Bucureşti.
Reprezentanţii Municipalităţii şi-au exprimat speranţa că, în circa 15 zile calendaristice, Ministerul Mediului va lua decizia de emitere a avizului de mediu. AGERPRES