Nivelul de salubrizare în judeţul Bihor creşte anual, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea, în urma unor controale mixte în 30 de localităţi, pentru a verifica starea cursurilor de apă, dar şi a şanţurilor şi rigolelor.
„Nivelul de salubrizare la nivelul judeţului creşte anual, şi asta mă bucură. Este rodul acţiunilor de verificare pe care le-am efectuat periodic, în coordonare cu toate instituţiile cu atribuţii de la nivelul judeţului. Împreună cu cetăţenii şi cu aportul edililor, judeţul Bihor devine un judeţ mai curat, mai sănătos şi un model de bune practici pentru restul ţării,” a afirmat prefectul Dumitru Ţiplea, potrivit unui comunicat transmis vineri de Prefectura Bihor.
Conform sursei citate, acţiunile de control au fost efectuate, în perioada 6 – 29 iunie, de angajaţi ai mai multor instituţii – Prefectura Bihor, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda Forestieră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ş.a. – sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Verificările în teren au acoperit 78 de cursuri de apă din 30 de unităţi-administrativ teritoriale (UAT) aferente şi au vizat modul în care au fost întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.
În primul rând s-a urmărit modul în care primăriile s-au conformat măsurilor dispuse după controalele de anul trecut, reprezentanţii instituţiilor constatând că „în toate UAT-urile lucrările au fost realizate corespunzător”.
Un alt obiectiv a fost verificarea existenţei unor depozite clandestine de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, care pot obtura scurgerile de apă, generând pagube cauzate de inundaţii.
„Pe cursurile de apă verificate au fost identificate două depozite de deşeuri, pe Valea Borumblaca”, arată comunicatul Prefecturii.
În cele 30 de UAT-uri verificate s-a constatat că şanţurile şi rigolele sunt întreţinute corespunzător, fiind curăţate şi decolmatate în proporţii situate între 70 şi 85%.
În unele localităţi s-au mai identificat deşeuri pe malurile şi în albia cursurilor de apă din 20 de UAT-uri, fără a se înregistra situaţii deosebite cauzate de neîntreţinerea cursurilor de apă.
În baza acţiunilor de verificare întreprinse au fost impuse măsuri pentru remedierea deficienţelor către 28 de primării şi au fost aplicate două sancţiuni cu avertisment. AGERPRES