PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Buzău: Coduri QR şi RFID pe pubelele de gunoi, începând cu luna august

Pubelele de gunoi folosite de către persoanele care locuiesc la case vor avea un CODE RFID pentru monitorizare şi un CODE QR prin intermediul căruia clienţii operatorului de salubrizare aflat în contract cu administraţia locală vor putea să afle mai multe detalii despre cum anume pot efectua colectarea separată pe fracţii a deşeurilor, respectiv hârtie, metal, plastic, sticlă, materiale vegetale s.a.m.d.

Noul contract dintre operatorul local de salubrizare RER SUD Buzău şi Primăria Municipiului Buzău a fost încheiat în luna februarie a acestui an şi va intra în vigoare din luna august. Potrivit prevederilor din document, societatea economică va urma să realizeze investiţii în infrastructura de colectare a deşeurilor. Printre noutăţile care se regăsesc în noul contract se numără şi implementarea unor sisteme CODE RFID, respectiv CODE QR cu care vor fi dotate pubelele destinate abonaţilor, pentru colectarea deşeurilor. Primul sistem este destinat monitorizării pubelelor de gunoi iar cel de-al doilea este util clienţilor pentru se informa în legătură cu ghidul de colectare.

„Investiţiile vor fi destul de mari, sunt aproape 5 milioane de euro, tot parcul auto va fi nou şi ca element de noutate am început deja dotarea la case cu pubele noi, sistemul de colectare va fi la fel numai că acum se împart recipienţi noi în funcţie de normativul stabilit la nivel de regulament local adică la contractele cu o persoană se dă o pubelă de 60L neagră, 120L maro, saci galbeni, saci verzi pentru sticlă ş.a.m.d. La contractele cu două persoane, pubele un pic mai mari…Elementul de noutate este că fiecare dintre aceste pubele au un CODE RFID. Au şi un afiş privind modalitatea de colectare pe capac, în dreapta este un CODE QR care poate fi accesat cu telefonul şi se intră automat pe ghidul de colectare a deşeurilor iar pubele va avea un CODE RFID care poate fi citit de gunoier, gunoierul va avea un sistem RIRF ID conectat la internat. Informaţiile se duc automat în sistem, este folosit şi pentru identificare în caz de furt sau altceva dar şi pentru faptul că în viitorul apropiat, cam într-un an de zile vrem să aplicăm acel principiu plăteşte pentru cât arunci adică fiecare să plătească exact cât produce, la volum şi frecvenţă, la numărul de ridicări”, a declarat Liviu Mocanu, directorul RER SUD Buzău, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal.

Practic, unul dintre sisteme va fi folosit de către angajaţii firmei iar cel de-al doilea de către clienţi.

„RFID este de fapt o serie electronică ce ajută operatorul să identifice şi să coreleze în baza de date informaţiile legate de adresă, nume client, număr de persoane din contract, tipul şi capacitatea pubelei respective. CODE QR oferă posibilitatea oricărui cetăţean să scaneze codul, să descarce ghidul de colectare în format electronic pentru a afla cum se calculează fracţiile de deşeuri”, a declarat pentru Agerpres Denisa Nicu, purtătorul de cuvânt al RER SUD Buzău.

Colectarea selectivă aduce şi beneficii financiare, a anunţat operatorul de salubrizare.

„Vorbim de ceva de timp despre ce câştigă cetăţenii dacă colectează separat. În afară de obligaţia legală, ştiţi că discutam despre o reducere pe care o putem să o aplicăm pe factură, iată că asta este acum o realitate, se întâmplă deja de două luni, asta este a treia lună. În prima lună reducerea a fost de 4 la sută, 0,8 lei de persoană, în a doua lună a fost de 1,8 lei, adică 9 la sută şi acum este de 2,6 lei adică 13 la sută. Lucrurile se mai pot îmbunătăţi”, a mai precizat directorul RER SUD. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE