Proiectele şi programele derulate de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara pentru protejarea şi promovarea monumentelor istorice din judeţ, incluse în patrimoniul UNESCO, au fost prezentate luni mai multor voluntari, din opt ţări, inclusiv România, înscrişi la Şcoala Internaţională pentru Patrimoniu, Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi”, organizată sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Cei 31 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 32 de ani, au efectuat, timp de trei zile, vizite la siturile UNESCO din judeţ, iar luni s-au întâlnit cu conducerea CJ Hunedoara.
Patrimoniul UNESCO din Hunedoara a fost inclus, în acest an, în campania internaţională a UNESCO dedicată voluntarilor interesaţi de protejarea şi promovarea valorilor istorice ale lumii. Începând de sâmbătă, 1 iulie, voluntarii s-au familiarizat cu obiectivele din judeţul Hunedoara înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în cadrul atelierelor de cercetare şi documentare, precum şi a vizitelor în teren programate de organizatori.
„Întâlnirea cu organizatorii, cu reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului şi cu tinerii voluntari a fost benefică pentru ambele părţi. Le-am vorbit despre importanţa patrimoniului pe care îl deţinem, despre realizările şi proiectele de până acum în ceea ce priveşte protejarea cetăţilor dacice înscrise pe lista UNESCO, despre intenţiile pe care le avem privitoare la punerea acestora în valoare, precum şi despre grija pe care o purtăm tuturor monumentelor istorice pe care le deţinem pe teritoriul judeţului Hunedoara. Şi mai cred că în urma acestei vizite de lucru, tinerii voluntari s-au încărcat cu energia pozitivă a acestor locuri şi vor deveni adevăraţi promotori ai bogatei moşteniri istorice pe care o deţinem în judeţul Hunedoara”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
Tinerii voluntari prezenţi în acest program au fost selectaţi de Fundaţia Maria pentru UNESCO pentru a participa la seminariile şi vizitele în teren care se desfăşoară pentru a doua oară în România şi includ, în premieră, şi judeţul Hunedoara.
Cele mai importante monumente din judeţul Hunedoara înscrise pe Lista UNESCO sunt cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, între acestea numărându-se şi fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Aici se derulează un proiect de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic UNESCO, valoarea finanţării obţinute de CJ Hunedoara prin PNRR fiind de 11,2 milioane lei. AGERPRES