PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, realizat în procent de 70%, va fi finalizat în octombrie

Lucrările de construcţie la Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, finanţat cu fonduri europene de aproape 33 de milioane de lei, au ajuns la un stadiu fizic de 70%, urmând să fie finalizat în octombrie, cel târziu până la 31 decembrie 2023, a informat luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bianca Firezar.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, au fost finalizate structura de rezistenţă şi învelitoarea, iar închiderile laterale sunt realizate în proporţie de 80%, în prezent lucrându-se la compartimentările interioare şi la instalaţiile electrice şi mecanice, iar în luna august vor începe lucrările de amenajări exterioare.

„Lucrările la amenajările exterioare şi împrejmuire vor începe în august. Până la sfârşitul anului investiţia va fi operaţională. Spaţiile realizate, echipamentele şi dotările vor fi puse la dispoziţia firmelor şi universitarilor orădeni pentru cercetarea aplicată, inovare, realizarea de prototipuri şi îmbunătăţirea proceselor de producţie. Licitaţia pentru dotări şi aparatură este în derulare, în aşa fel încât până la finalul anului să fie livrate şi montate în spaţiile de lucru”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, prin Universitatea din Oradea, va oferi servicii de transfer tehnologic către agenţii economici în următoarele domenii de specializare inteligentă: eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu şi schimbări climatice.

Clădirile acestuia vor avea un regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 mp. Acesta va cuprinde laboratoare de cercetare şi prototipare, laboratoare de cercetare în inteligenţă artificială şi laboratoare de tip Open Lab şi Makers Eco-System. La primul etaj va fi construită şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 300 de persoane. La exterior va fi amenajată o parcare de 63 de locuri şi va fi instalat un rastel pentru biciclete.

Lucrările sunt executate de S.C. Construcţii Erbaşu S.A., în calitate de lider, şi S.C. Abed Nego Com.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea este un proiect al Consiliului Judeţean Bihor realizat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală a investiţiei de 39.768.307,19 lei, TVA inclus.

Perioada de implementare este de 60 de luni de la data depunerii proiectului, respectiv între 01.08.2018 şi 31.07.2023, însă din cauza pandemiei şi a dificultăţilor de aprovizionare cu materiale de construcţii, proiectul a fost prelungit şi aprobat să fie realizat până în 31 decembrie 2023. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE