PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Buzău: Prefectul semnalează posibile probleme în privinţa aplicării legii ‘anti-dosarul cu şină’

Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a semnalat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, unele probleme în privinţa aplicării, de la 4 iulie, a Legii nr 9 / 2023 referitoare la simplicarea administrativă (legea ‘anti-dosarul cu şină), printre acestea fiind şi modul în care va fi implementată de către instituţii prevederea referitoare la acceptarea documentelor cu semnătură electronică.

Potrivit prefectului Daniel Ţiclea, neclaritatea cu privire la aplicarea acestei proceduri ar putea crea probleme inclusiv cetăţenilor, care ar putea, spre exemplu, să nu poată participa la examenul pentru obţinerea permiselor auto dacă prezintă cazierul juridic în format listat, după ce au obţinut iniţial documentul în formatul electronic.

„La 4 iulie 2023, adică la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, Legea 9 din 4 ianuarie va trebui să fie aplicată. Aşadar, în afară de modele de formulare care trebuie publicate pe site-urile tututor instituţiilor, ce obligaţii apar? Să se copieze în format electronic cartea de identitate transmisă pe email, nu mai putem obliga oamenii să pună la dispoziţie odată cu documentaţia, celebrul dosar cu şină sau articole de birotică sau papetărie şi mai ales regimul sub care este utilizată această semnătură electronică. Noi la Serviciul de Permise şi Înmatriculări ne-am confruntat pe două paliere cu problema aceasta. Dacă acceptăm în format listat cazierul juridic pe care candidatul îl prezintă la dosar, cazier pe care l-a obţinut în formatul lui electronic şi din discuţiile pe care le-am avut am ajuns la concluzia că nu e în regulă şi ne-am mai confruntat cu faptul că Primăria Buzău a avizat electronic contracte de vânzare-cumpărare sau factura cu care fusese cumpărat autovehicul şi iarăşi colegii mei au ridicat problema dacă varianta listată pe hârtie poate fi acceptată. Am găsit formula de a ruga cetăţeanul ca forma electronică să o transmită pe o adresă de mail oficială pentru a debloca situaţia. Este o discuţie destul de amplă pentru că din cercetarea noastră documentele semnate electronic sunt valabile atâta vreme cât circulă electronic. Dacă soliciţi cazier judiciar în format electronic, îl poţi folosi după ce l-ai listat pe hârtie? Mi-aş dori să convenim asupra unui mod de lucru unitar”, a afirmat prefectul, în şedinţa la care au participat şi şefii instituţiilor deconcentrate.

Prefectul a menţionat că va solicita clarificări vizazi de prevederile Legii 9/2023 având în vedere că există posibilitatea ca un candidat care se înscrie la examenul pentru obţinerea permisului de conducere să rateze o probă din pricina unor neînţelegeri vizavi de forma electronică sau listată pe hârtie a unor documente solicitate la dosar.

„Ceea ce eu încerc să vă transmit este că nu aş vrea să ne aflăm în situaţia în care la o instituţie a statului român este primit cazierul judiciar obţinut electronic şi listat pe hârtie, este primit ca document valabil şi la altă instituţie merge acelaşi cetăţean şi primeşte alt tratament. Aş vrea să avem o abordare unitară pe acest subiect. Nu este în regulă ca la Casa de Sănătate să-l primească cu un cazier judiciar listat deşi a fost obţinut electronic şi la noi, la Înmatriculări, să-l dea jos pe candidat pentru că a prezentat un certificat electronic, l-a listat şi l-a prezentat în dosar. Ok, găsim soluţie, dar gândiţi-vă un candidat cu atâtea emoţii, să îi spui că ai aşteptat trei luni, dar numai astăzi, dar mai ai o variantă, trimite repede într-o oră pe mail forma aceea electronică a cazierului”, a mai menţionat prefectul Daniel Ţiclea.

El a evidenţiat că instituţiile publice trebuie să ţină cont că legea le obligă să nu mai ceară cetăţenilor acele avize sau alte documente de la alte instituţii ale statului, ci să apeleze ele la acele instituţii publice pentru a le obţine.

Legea nr 9 / 2023 urmăreşte simplificarea procedurilor de depunere a cererilor de către cetăţeni şi obligă instituţiile publice în acest context să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora. Totodată, instituţiile sunt obligate să accepte documente cu semnătură electronică, prevedere care la acest moment este neclară pentru autorităţile publice locale.

În luna ianuarie, fostul ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat la Alba Iulia, că, din luna iulie, funcţionarii care solicită cetăţenilor copii după acte emise de instituţii ale statului român sau dosar cu şină vor putea fi cercetaţi disciplinar.

„Legea pe care am iniţiat-o în calitatea mea de deputat şi care a ajuns la maturitate, a fost votată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis, impune câteva interdicţii asupra administraţiilor publice, centrale şi locale, şi asupra instituţiilor de drept public – universităţi, companii de utilităţi. Despre ce interdicţii este vorba? Nu au voie să solicite copii după acte emise de instituţii ale statului român, nu au voie să găzduiască xerox-uri în incintele instituţiilor, (…), nu au voie să mai solicite dosar cu şină şi produse de papetărie. O să spuneţi că e o chestiune minoră, dar simbolic…”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai menţionat că există un termen de implementare, de şase luni.

„Deci, din iulie, practic, cetăţenii care sunt puşi în faţa unei asemenea solicitări din partea funcţionarilor pot să invoce prevederile legii, iar respectivii funcţionari se fac vinovaţi de încălcarea legii. Deci, pot fi cercetaţi disciplinar şi, în funcţie de gravitatea faptelor, dacă o fac cu intenţie sau fără, se poate merge mai departe”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

La remarca unui jurnalist că s-ar putea ca în unele instituţii să fie imposibil momentan de implementat această lege, deci să existe un flux digital între anumite servicii, ministrul a punctat că au fost lansate procedurile de achiziţie publică pentru realizarea unui cloud guvernamental, care va include şi o platformă naţională de interoperabilitate.

„Legea interoperabilităţii, de asemenea trecută de Parlament şi promulgată, impune pentru prima dată sancţiuni instituţiilor care nu-şi interconectează bazele de date. E adevărat, nu se va putea pe termen scurt. În acelaşi timp, pentru instituţiile care au în continuare proceduri şi ţin arhiva în format fizic, în loc să ceară copii de la cetăţeni, vor lua actele emise de statul român, actele în original, şi vor face copii funcţionarii. Nu îi vor pune pe cetăţeni pe drumuri. E un mic câştig. Dar până rezolvăm partea tehnică, cloudul guvernamental, platforma de interoperabilitate, este o viaţă un pic mai bună pentru cetăţeni, în sensul în care statul le face copia după actul emis tot de către stat, nu îi mai pune pe ei pe drumuri”, a mai explicat Sebastian Burduja. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE