Consiliul Judeţean Bihor a aprobat, luni, repartizarea sumei de 2,5 milioane de lei către 14 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţ, pentru susţinerea lucrărilor de curăţenie pe anumite drumuri naţionale şi judeţene.
„În funcţie de lungimea drumurilor naţionale şi judeţene care sunt pe teritoriul acestor UAT-uri, alocările sunt între 240.000 de lei şi 100.000 de lei. Aceste UAT-uri urmează să primească un sprijin financiar, bani pe care îi pot folosi pentru a cofinanţa achiziţia de buldoexcavatoare, maşini de cosit sau alte dispozitive de acest gen, pentru alte proiecte de curăţenie ori pentru a face efectiv curăţenie”, a declarat luni, în conferinţă de presă, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Potrivit liderului CJ, acest program judeţean de sprijin pentru salubrizare a început la finalul anului 2020, până acum beneficiind de bani alocaţi de către forul administrativ judeţean un număr de 49 de UAT-uri din judeţ.
„Pentru a primi aceşti bani, primăriile trebuie să aibă un regulament de curăţenie, adoptat după regulamentul-cadru stabilit de Consiliul Judeţean Bihor, ceea ce înseamnă că există nişte standarde unitare în tot judeţul. Atât cetăţenii cât şi autorităţile locale ştiu că de trei ori pe an trebui să se tundă iarba, să fie îngrijite terenurile din faţa proprietăţilor, să fie cultivate terenurile pentru că altfel eşti supraimpozitat. Impunerea unor standarde de curăţenie unitare în întregul judeţ va duce în anii următori la schimbarea mentalităţilor şi la o situaţie mult mai bună privind curăţenia în judeţ şi în general, aspectul localităţilor, al drumurilor naţionale, judeţene. Treptat, treptat, asta se vedea în anii următori”, a afirmat Ilie Bolojan.
Consilierii judeţeni au mai aprobat luni şi un alt proiect de hotărâre privind susţinerea calităţii serviciului de salubrizare, respectiv un regulament prin care primăriile cu centre de colectare a deşeurilor mari cu aport voluntar (patru până în prezent) vor primi bani în funcţie de anumite criterii pentru a susţine activitatea centrelor cu aport voluntar (CAV). Acestea se referă la gradul de colectare separată, la numărul de contracte de salubritate etc.
„Autorităţile locale trebuie să suporte depozitarea gratuită, cel puţin în primii ani, a deşeurilor mari ce vor fi duse acolo. Asta va însemna că vom avea mai puţine deşeuri aruncate aiurea şi mai puţine deşeuri ilegale ce ne creează o grămadă de probleme. Având în vedere că vor fi nişte cheltuieli cu funcţionarea acestor platforme, ne propunem să susţinem financiar autorităţile locale astfel încât să fie acoperite prin sumele alocate de Consiliul Judeţean. Ne gândim la o pondere de circa 80% din aceste cheltuieli, dar în baza unui punctaj. Se va ajunge ca suma acordată de CJ să acopere toate cheltuielile staţiei de depozitare a deşeurilor mari, dar va funcţiona fără ca localitatea să plătească. Acesta este scopul acestui program”, a precizat Bolojan.
Potrivit acestuia, prin proiectul derulat în judeţ de CJ şi ADI Ecolect Group, în parteneriat cu primăriile, vor exista 32 de CAV, dintre care patru sunt deja finalizate, în municipiile Marghita, Beiuş Salonta şi oraşul Aleşd. În luna iulie acestea vor deveni operaţionale, având loc în prezent negocierile dintre operatorii de salubritate, Ecolect şi autorităţile locale.
Săptămâna trecută a fost desemnat câştigătorul pentru execuţia lucrărilor la alte 12 CAV-uri din judeţ şi s-a semnat contractul de execuţie cu firma Dumexim, valoarea lucrărilor fiind de 4 milioane de euro, cu TVA, cu termen de finalizare, în următoarele patru luni. Totodată, un alt lot de 16 CAV-uri urmează să mai fie construite în judeţ, licitaţia fiind în etapa de evaluare a ofertelor.
În fiecare centru vor fi amplasate containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a următoarelor tipuri de deşeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri care au un conţinut periculos. Cetăţenii vor putea depozita gratuit deşeurile în centrele de colectare. AGERPRES