Cele mai performante primării din judeţ la colectarea selectivă a deşeurilor au fost premiate marţi seară, la sala Palazzo, de către conducerea ADI Ecolect Group Bihor, în cadrul celei de-a treia ediţii a Campionatului bihorean al curăţeniei.
„În toamna anului 2020, am pus în funcţiune un sistem de management integrat al deşeurilor în Bihor şi am reuşit să facem paşi importanţi astfel încât judeţul nostru este un exemplu de bună practică în ţară în acest domeniu. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi făcut posibile aceste rezultate bune. Cu siguranţă mai avem multe lucruri de făcut împreună, însă direcţia pe care mergem este cea potrivită”, a declarat, în deschiderea ceremoniei, preşedintele ADI Ecolect Bihor, Mircea Mălan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Acesta a înmânat câte trei premii de 100.000 de lei, 50.000 de lei şi 30.000 de lei pe fiecare din cele şase zone ale judeţului. Banii vor fi decontaţi de organizatori, după ce primăriile vor face dovada, cu facturi, că îi vor folosi pentru proiecte de mediu care se adresează şi copiilor (parcuri, locuri de joacă etc.).
La această ediţie a Campionatului bihorean al curăţeniei au participat 74 de primării din cele 101, mai puţin municipiul Oradea.
Premiul I pe zona 1B a fost câştigat de Primăria comunei Săcădat, urmată, pe locul II, de comuna Sântandrei şi comuna Borş, pe III. În zona 2, primul loc a revenit oraşului Aleşd, pe locul secund fiind comuna Auşeu şi pe trei, Şinteu. În zona 3, fruntaşă a fost comuna Cociuba Mare, apoi comunele Avram Iancu şi Mădăras. În zona 4 a câştigat Criştioru de Sus, municipiul Beiuş şi oraşul Ştei. Primul premiu în zona 5 a fost acordat comunei Buduslău, al doilea comunei – Suplacu de Barcău, iar premiul trei a fost câştigat de comuna Balc. În zona 6, competiţia a dat câştig de cauză comunei Sălacea, la mare concurenţă cu ocupanta locului doi, comuna Sâniob, pe trei ajungând comuna Cherechiu.
Campionatul bihorean al curăţeniei, organizat pentru primăriile din judeţ, face parte dintr-un eveniment mai amplu, „Luna curăţeniei”, care a cuprins şi concursul EcoProvocarea, pentru elevi, derulat în perioada 1 mai – 15 iunie 2023 în şcolile din toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bihor.
Potrivit lui Mircea Mălan, 16.000 de copii din judeţ s-au implicat în cel puţin o acţiune de ecologizare în luna mai şi au participat la Ştafeta reciclării, competiţie sportivă organizată în fiecare şcoală din judeţ. Aceşti copii vor primi 140 de premii prin tragere la sorţi, în valoare de 500 de lei fiecare, constând în vouchere de la Decathlon pentru a-şi cumpăra echipamente de sport.
Cele două concursuri au avut un fond de premiere de aproape 1,1 milioane de lei, din care 700.000 de lei de la CJ Bihor, restul, din sponsorizări.
„În acest an, la Campionatul bihorean al curăţeniei, au câştigat premii şi primăriile care au avut o evoluţie consistentă a gradului de colectare separată în lunile, martie, aprilie şi mai 2023, nu numai în luna curăţeniei – luna mai – prin comparaţie cu media anului trecut. Aceasta a fost noutatea introdusă pentru că vrem să încurajăm bihorenii să colecteze separat într-o măsură cât mai mare. Vrem, de asemenea, să-i educăm pe copii să îşi formeze o mentalitate sănătoasă privind protejarea mediului şi gestionarea deşeurilor şi să facă şi mişcare. Iar celelalte proiecte din ‘Luna curăţeniei’ prin care încurajăm turismul local urmăresc promovarea judeţului nostru şi dezvoltarea lui,” a declarat Mălan, pentru AGERPRES.
În acest an, la Campionatul bihorean al curăţeniei au contat doar deşeurile reciclabile, respectiv hârtie/carton, plastic/doze şi sticlă. 60% din punctaj a reprezentat-o cantitatea de deşeuri din aceste categorii împărţită la numărul de locuitori, iar 40% – evoluţia gradului de colectare separată a deşeurilor în lunile martie, aprilie şi mai prin raportare la media anului trecut.
„Luna curăţeniei” este organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor, împreună cu cei trei operatori de salubritate din judeţ (RER Vest S.A., Salubri S.A.şi AVE Bihor S.R.L.) şi partenerii instituţionali: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Silvică Bihor, CSM Oradea, Universitatea Oradea, Episcopiile ortodoxă şi greco-catolică, alte biserici, cu sprijinul a 130 de profesori voluntari, responsabilii de mediu din primării, presa bihoreană.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group este formată din toate comunele şi oraşele din Bihor plus Consiliul Judeţean Bihor. Din toamna anului 2020, cetăţenii şi companiile colectează deşeurile separat, în patru fracţii în mediul rural (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă şi deşeu rezidual) şi în cinci fracţii în mediul urban (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deşeu biodegradabil şi deşeu rezidual). AGERPRES