Cinci centre ale DGASPC Giurgiu, precum şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru vor fi reabilitate şi eficientizate energetic în acest an în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare totală de 9,1 milioane de lei, au informat, marţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ).
„Consiliul Judeţean Giurgiu a început executarea studiului de fezabilitate după semnarea contractului de finanţare în luna mai a acestui an pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a unor clădiri din judeţul Giurgiu, proiect finanţat prin Programului Operaţional Infrastructură Mare cu obiectiv specific: utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităţilor publice locale. Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanţare, este de 9.100.499,08 lei, din care 7.049.067 lei valoarea totală eligibilă nerambursabilă şi 2.051.432,08 lei valoarea neeligibilă, inclusiv TVA. În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Giurgiu doreşte să îmbunătăţească eficienţa energetică a cinci cămine pentru persoane vârstnice, respectiv la Centrul de abilitare şi reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităţi Tântava, Centrul de asistenţă socială Hotarele, Căminul pentru persoane vârstnice Mironeşti, Căminul pentru persoane vârstnice Onceşti, Căminul pentru persoane vârstnice Singureni şi a două spitale din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CJ Giurgiu, Elena Coscai.
Obiectivul principal al proiectului este realizarea unor noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile de tip solar, în vederea acoperirii consumului propriu. Astfel, se vor instala opt sisteme fotovoltaice independente, montate pe acoperişul clădirilor.
Un alt obiectiv urmărit prin acest proiect este reducerea necesarului energetic din surse convenţionale, astfel se vor înlocui o parte din instalaţiile de producere agent termic şi apă caldă menajeră prin metode convenţionale, cu pompe de căldură.
Principalul rezultat urmărit este creşterea nivelului de independenţă energetică prin obţinerea de energie din surse regenerabile, pentru consumul propriu ceea ce va contribui şi la creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară şi la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.
Termenul de finalizare al proiectului este luna decembrie 2023. AGERPRES