PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Vâlcea: Contract de 4,6 milioane de euro pentru realizarea primelor centre de colectare prin aport voluntar

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea a semnat, luni, contractul de finanţare pentru realizarea a cinci centre de colectare prin aport voluntar (CAV-uri) pentru colectarea selectivă a deşeurilor, primele din cele 12 care urmează să fie realizate în judeţ prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), au informat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit preşedintelui forului judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, contractul pe care l-a semnat are o valoare de circa 4,6 milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru înfiinţarea a câte unei astfel de structuri de colectare a deşeurilor în comunele Popeşti, Cernişoara, Pesceana, Drăgoeşti şi Stoileşti.

„În fiecare comuna, se va realiza infrastructura necesara colectării următoarelor categorii de deşeuri, care nu pot fi colectate direct de la cetăţeni: deşeuri voluminoase; deşeuri textile; deşeuri din lemn/mobilier; deşeuri din anvelope; deşeuri de echipamente electrice şi electronice/baterii uzate; deşeuri periculoase; deşeuri de grădină şi deşeuri din construcţii şi demolări. Vâlcenii trebuie sa mai ştie că aceste CAV-uri nu sunt gropi de gunoi sau alte forme de depozitare a deşeurilor menajere care să afecteze sănătatea populaţiei, ci sunt structuri de colectare a categoriilor de deşeuri menţionate, cu un circuit foarte bine organizat de preluare, cântărire şi depozitare în containere închise. Practic, de acum înainte, când vom renova o magazie sau o anexă la casă, când vom curăţa gradina, când vom înlocui mobilierul sau echipamentele electrice uzate din locuinţa, tot ceea ce va rezulta ca deşeuri, pe care până astăzi firma de salubritate nu le ridica, le vom putea depozita în aceste containere, fără costuri. Ba mai mult, cetăţenii vor putea beneficia, în funcţie de categoria deşeurilor depozitate şi de vouchere, pe care le vor putea folosi pentru achiziţionarea unor produse similare noi”, a precizat preşedintele CJ Vâlcea.

Consiliul Judeţean Vâlcea a obţinut circa 12 milioane euro din PNRR pentru realizarea în judeţ a 12 CAV-uri, pentru care a încheiat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor trei contracte, următoarele două urmând să fie semnate în scurt timp, a mai precizat Rădulescu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE