PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Prefectul Dumitru Ţiplea solicită deţinătorilor de structuri turistice să obţină certificatele de clasificare

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea solicită deţinătorilor de structuri turistice de cazare, inclusiv apartamente şi locuinţe, să obţină certificatele de clasificare, în vederea dezvoltării sustenabile a turismului la nivelul judeţului, a informat marţi, într-un comunicat, Cancelaria Prefectului.

Potrivit sursei, Instituţia Prefectului – Judeţul Bihor a emis, în atenţia primăriilor de la nivelul judeţului, o circulară prin care solicită ca operatorii economici şi persoanele fizice care deţin structuri turistice de cazare sau alimentaţie publică să fie informate asupra faptului că au obligaţia de a solicita de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului eliberarea certificatului de clasificare.

Pentru a obţine certificatul, operatorii economici sunt obligaţi să depună o documentaţie specifică, cuprinzând cereri standardizate, certificat constatator, fişe standardizate, dovezi ale înregistrării contractelor de muncă, copii ale avizelor de specialitate şi alte documente relevante.

În cazul persoanelor fizice proprietare de structuri turistice de tipul apartamente sau camere de închiriat în locuinţe familiale, cerinţele sunt similare, cu specificarea că documentele necesare trebuie să demonstreze dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistică şi adresa unităţii respective.

Pentru a obţine reclasificarea unităţii la un alt tip de structură sau categorie de clasificare, operatorul economic trebuie să depună o cerere standardizată, un memoriu justificativ de reclasificare, fişe standardizate şi alte documente relevante.

Schimbarea titularului certificatului de clasificare implică, de asemenea, o serie de documente necesare pentru a demonstra schimbarea operatorului economic, printre care un certificat constatator, fişe standardizate şi dovezi ale înregistrării contractelor de muncă. În cazul schimbării denumirii structurii de primire turistică, operatorul economic, titular al certificatului de clasificare, va trebui să depună o documentaţie specifică, detaliată în Ordinul nr. 65 din 10 iunie 2013 şi Ordinul nr. 510 din 22 februarie 2022.

„Aceste proceduri nu reprezintă doar cerinţe legale, ci şi un factor esenţial în dezvoltarea sustenabilă a turismului în judeţul Bihor. Clasificarea corectă a structurilor de cazare garantează că acestea îndeplinesc anumite standarde în beneficiul turiştilor şi consolidează nivelul de încredere al vizitatorilor în ospitalitatea bihoreană,” a declarat prefectul Dumitru Ţiplea. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE