PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Alba: Summit-ul satelor europene, organizat la Ciugud de Grupul Alianţa Europeană

Comuna Ciugud, din judeţul Alba, a găzduit, recent, Summit-ul satelor europene, prilej cu care reprezentanţii comunităţilor locale din Uniunea Europeană au semnat „Declaraţia de la Ciugud”, un document care va fi transmis Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES.

„Comuna Ciugud a fost pentru câteva zile capitala satelor din Uniunea Europeană, găzduind un summit care a reunit primari, oficiali şi reprezentanţi ai unor comunităţi rurale din statele membre. Desfăşurat sub egida Grupului Alianţa Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor, summit-ul a avut tema ‘Satul european – baza coeziunii şi dezvoltării Uniunii Europene'”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, timp de trei zile, participanţii au avut întâlniri de lucru şi au vizitat comuna Ciugud, comunitate rurală considerată exemplu de bune practici în Uniunea Europeană pentru modul în care a atras şi a folosit fondurile europene, pentru digitalizarea serviciilor publice, precum şi pentru susţinerea şi dezvoltarea educaţiei.

Întâlnirea plenară în cadrul summit-ului a avut loc în Sala Unirii din Alba Iulia, participanţii alegând acest loc simbol al unităţii românilor pentru a transmite, la rândul lor, un mesaj de unitate şi solidaritate.

„Reprezentanţii comunităţilor rurale din Uniunea Europeană prezenţi la Summitul de la Ciugud au adoptat în sesiunea plenară ‘Declaraţia de la Ciugud’, un document care cuprinde o serie de principii importante pentru viitoarele politici publice ale Uniunii Europene privind dezvoltarea satelor. Declaraţia este un mesaj puternic al reprezentanţilor comunităţilor rurale, care va fi transmis oficial şi Comisiei Europene, preşedintelui Parlamentului European şi preşedintelui Consiliului European”, se arată în comunicat.

Pe lângă oficialii europeni, la summit au participat şi numeroşi invitaţi din România, precum secretari de stat, europarlamentari şi parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, prefecţi şi primari din diferite zone rurale ale ţării.

De asemenea, printre participanţi s-au numărat şi o delegaţie din comuna Manta, din Republica Moldova, localitate înfrăţită cu comuna Ciugud, precum şi o delegaţie din Maroc, condusă de Derouiche Abdelaziz, preşedintele Asociaţiei Marocane a Preşedinţilor Consiliilor Prefecturilor şi Provinciilor, preşedintele Consiliului Prefecturii Rabat.

Summit-ul Satelor Europene a fost organizat de Grupul Alianţa Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor, în parteneriat cu comuna Ciugud, beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Alba, al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi al Primăriei Municipiului Alba Iulia. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE