PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Vâlcea: Proiect de 140 de milioane de euro pentru realizarea unei centrale termice în cogenerare în Râmnic

Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a depus la Guvern cererea de finanţare pentru realizarea unei centrale termice în cogenerare, care va asigura agentul termic în Râmnic, un proiect în valoare de aproximativ 140 de milioane de euro obţinut prin Programul Termoficare, au informat, marţi, reprezentanţii forului vâlcean.

„În data de 16 mai 2023, Consiliul Judeţean Vâlcea a depus, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cererea de finanţare cu toate documentele necesare, în vederea obţinerii finanţării pentru construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficienţă, care va asigura termoficarea municipiului Râmnicu Vâlcea şi va livra energie electrică în sistemul energetic naţional. Proiectul are o valoare totală de 676.385.923 lei (aproximativ 140 de milioane de euro) şi urmează să primească finanţare prin „Programul Termoficare”, derulat de MDLPA. Investiţia constă în construirea unei unităţi de producere a energiei, care să înlocuiască actuala centrală bazată pe cărbune cu o centrală de cogenerare pe gaz natural proiectată să livreze integral energia termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al municipiului Râmnicu Vâlcea”, a transmis preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Rădulescu a precizat că proiectul va fi realizat în incinta CET Govora, scopul fiind acela de a reduce costurile de producere a gigacaloriei şi, implicit, facturi mai mici la întreţinere pentru consumatorii casnici şi agenţii economici din Râmnic racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

„CJ Vâlcea a achiziţionat teren şi active funcţionale situate pe amplasamentul industrial al CET Govora, urmând ca proiectul să fie dezvoltat în incinta CET Govora, înlocuind treptat capacităţile de producţie existente pe bază de cărbune. În prima etapă se vor pune în funcţiune patru cazane cu apă fierbinte şi două motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare, de ultima generaţie, care vor asigura în totalitate necesarul de agent termic al sistemului de termoficare. În etapa a doua, pentru a se realiza un randament maxim al acestui proiect, se vor pune în funcţiune alte trei motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare şi o centrală de cogenerare pe biomasă de 1,8 MW electrici”, a mai spus preşedintele CJ Vâlcea. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE