PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Dolj: Consiliul Judeţean a finalizat proiectul de extindere a terminalelor de plecări şi sosiri ale Aeroportului din Craiova

Consiliul Judeţean Dolj a finalizat proiectul de extindere a terminalelor de plecări şi sosiri ale Aeroportului Internaţional Craiova, o investiţie din fonduri propriu care se ridică la 45 milioane de lei şi care includere şi construirea unei noi parcări de 187 de locuri, pentru autoturisme, microbuze şi autobuze.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a declarat, luni, că oportunitatea investiţiei a fost generată de creşterile exponenţiale, de la an la an, ale numărului de pasageri pe Aeroportul din Craiova, a cărui infrastructură trebuia dimensionată la fluxul de plecări şi sosiri.

„În momentul în care am început această investiţie, din fonduri proprii, am avut înainte, ani la rând, creşteri aproape exponenţiale ale numărului de călători şi, evident, aeroportul a devenit neîncăpător. Am dorit să extindem cu 1.000 mp zona de plecări, şi la fel şi zona de sosiri (cu aproximativ 1.000 mp), pentru a putea procesa un număr mai mare de pasageri, în condiţii normale. După această investiţie, aeroportul are o capacitate pentru aproximativ 650 de pasageri, care pot fi preluaţi simultan la cele 8 ghişee de check-in, la plecări, şi pentru 1.000 de pasageri, care pot fi preluaţi simultan la sosiri, pentru controlul de frontieră sau zona de preluare a bagajelor”, a spus preşedintele CJ Dolj.

Cosmin Vasile a mai afirmat că investiţia pentru extinderea terminalelor a fost la pachet cu construirea unei noi parcări de 187 de locuri, pentru autoturisme, microbuze şi autobuze, iar totalul sumei alocate pentru cele obiective se ridică la 45 milioane de lei, bani care vor fi recuperaţi

„Partea de parcare este o lucrare de 6,5 milioane lei şi urmează să fie zilele acestea scoasă la licitaţie. Îmbucurător este că suntem eligibili şi banii aceştia ni-i recuperăm, pentru că Ministerul Transporturilor deschide un call de proiecte retrospective. Bineînţeles că, aşa cum suntem obişnuiţi, atunci când se deschid aplicaţii pentru fonduri europene vom fi prezenţi cu proiectul depus, pentru că motto-ul nostru este să nu scăpăm nicio linie de finanţare din fonduri europene. Ne bucură efervescenţa de pe Aeroportul din Craiova şi ne aşteptăm la o creştere a numărului de pasageri în perioada următoare, pentru că vor fi şi charterele de vacanţă. În condiţiile în care anul acesta în fiecare lună a fost depăşit numărul record de pasageri care a fost înregistrat în 2019, aeroportul este pregătit să ofere călătorilor condiţiile pe care le aşteaptă de la un aeroport internaţional” a mai spus preşedintele CJ Dolj.

La Aeroportul Internaţional Craiova au fost inaugurate, luni, două corpuri de clădiri noi: terminalul de sosiri în partea de est a terminalului existent, iar terminalul plecări în partea de vest a terminalului existent. Cele două clădiri sunt alipite fiecare la clădirea existentă pe câte o latură.

Potrivit directorului Aeroportului Craiova, Sorin Manda, extinderea corpului plecări va prelua zona de check-in, fiind deschise 8 ghişee noi şi va avea ca funcţiune principală zona de check-in şi secundar birouri, la etaj, iar extinderea corpului sosiri va prelua o parte din procesul de control paşapoarte, sosiri şi preluare bagaje şi va avea ca funcţiune principală zona de preluare bagaje şi birouri, la etaj.

„Ambele corpuri sunt inaugurate în contextul în care aviaţia civilă a revenit şi chiar a depăşit anul de referinţă 2019, Aeroportul Internaţional Craiova înregistrând deja o creştere a numărului de pasageri faţă de anii precedenţi. Aceste extinderi au menirea de a fluidiza traficul de pasageri, în special în sezonul estival care se anunţă unul aglomerat, pe lângă cele 10 destinaţii regulate operate de compania Wizz Air urmând să înceapă cu luna iunie şi charterele turistice către principalele destinaţii de vacanţă: Antalya, Monastir, Creta şi Rhodos. Până în prezent, la 10 ani de la inaugurarea primului zbor operat de compania aeriană Wizz Air către Milano-Bergamo, peste 3 milioane de pasageri au trecut pragul Aeroportului Internaţional Craiova, iar prognozele sunt favorabile, oltenii fiind dornici să călătorească din nou, după perioada de restricţii de aproape 2 ani, în care zborurile au fost afectate serios”, a spus Sorin Manda.

Valoarea contractului este de 27.443.137,47 lei, fără TVA, şi a fost finanţată în totalitate de către Consiliul Judeţean Dolj.

La inaugurare au mai participat primarul municipiului Craiova – Lia Olguţa Vasilescu, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Bogdan Păşcuţ, prefectul Judeţului Dolj – Dan Diaconu şi Mircea Dumitru – membru al Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Craiova, fost director al aeroportului. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE