PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Hunedoara: Fonduri de peste 13 milioane de euro atrase pentru restaurarea patrimoniului cultural

Judeţul Hunedoara a câştigat finanţări în valoare de peste 13 milioane de euro pentru restaurarea patrimoniului cultural, ceea ce îl situează pe primul loc în Transilvania din punctul de vedere al contractării proiectelor cu finanţare europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat joi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Laurenţiu Nistor.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută, în cursul după-amiezii, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) Csilla Hegedus, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că administraţia judeţeană este beneficiarul unui număr de 17 proiecte finanţate prin Componenta C11 „Turism-Cultură”, în cadrul Programului „România atractivă”, dedicat reabilitării şi promovării unor obiective turistice din ţara noastră.

Dintre cele 17 proiecte, 13 au fost depuse de CJ Hunedoara şi au o valoare de aproximativ 7,7 milioane euro. Finanţările vizează, printre altele, restaurarea şi punerea în valoare a Terasei a X-a de la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, conservarea intrării în Forul lui Traian de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, digitalizarea şi promovarea unor obiective cuprinse în ruta Traseul castrelor romane.

„Componenta de patrimoniu este una importantă, iar faptul că vor fi restaurate sectoare din siturile de la Sarmizegetusa Regia sau Ulpia Traiana, că vor fi promovate două castre romane, trei cetăţi dacice, dar şi o rută a gastronomiei tradiţionale ne dă încredere. Toate aceste proiecte vor contribui la o mai bună cunoaştere a istoriei naţionale şi a judeţului Hunedoara”, a declarat Laurenţiu Nistor.

La rândul său, secretarul de stat în MIPE Csilla Hegedus a menţionat că Programul „România atractivă”, finanţat prin PNRR, prevede 150 de milioane de euro pentru restaurarea a 256 de obiective din toată ţara şi promovarea lor la nivel naţional şi internaţional.

„Programul înseamnă atragerea de turişti din ţară şi străinătate, crearea de noi locuri de muncă şi de pieţe de desfacere pentru produsele locale”, a punctat secretarul de stat.

Secretarul de stat Csilla Hegedus se află în judeţul Hunedoara împreună cu o delegaţie a MIPE şi va participa vineri la o sesiune de lucru alături de reprezentanţii a 36 de autorităţi contractante din regiune care au obţinut finanţări prin PNRR Componenta C11 „Turism-Cultură”, în cadrul Programului „România atractivă”. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE