PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: CJ anunţă elaborarea Masterplanului reţelei de piste de biciclete, cu implicarea asociaţiilor de profil

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a anunţat, luni, elaborarea Masterplanului reţelei de piste de biciclete din judeţ, fiind implicate şi asociaţiile locale de ciclişti, pentru cartografierea corectă a oportunităţilor.

„Consiliul Judeţean Harghita a lansat achiziţia publică pentru elaborarea unui studiu de prefezabilitate privind realizarea de piste de biciclete în judeţul Harghita, care să stabilească direcţiile de dezvoltare a infrastructurii şi necesităţile pe termen lung. Documentaţia a fost elaborată cu implicarea Asociaţiei „Szekler Teker” din Odorheiu Secuiesc, prin intermediul preşedintelui asociaţiei luându-se legătura cu alte grupuri de interes, în vederea cartografierii reţelei judeţene în reţeaua EuroVelo (Reţeaua europeană de rute cicliste) şi în reţeaua naţionala de piste pentru biciclete”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Consiliului Judeţean Harghita.

Vicepreşedintele CJ Bíró Barna Botond a subliniat importanţa implicării asociaţiilor de profil în pregătirea documentaţiei necesare.

„Ne-am adresat asociaţiilor de biciclişti şi le vom implica în pregătirea Masterplanului, deoarece acestea au cunoştinte profesionale considerabile şi o reţea de contacte bine stabilită. Datorită lor, am reuşit să pregătim un document care să cartografieze unde pot fi construite piste de biciclete în judeţul Harghita, ce tip şi pe ce distanţă, precum şi unde pot fi conectate la EuroVelo şi la reţeaua naţionala. Ceea ce ne doare şi acum este faptul că proiectul depus spre finanţare prin PNRR nu a fost o reuşita, deoarece sistemul de punctaj a fost modificat în aşa fel încât drumul Via Mariae a fost în cele din urma eliminat, ca urmare, judeţul Harghita a pierdut un număr semnificativ de puncte. Este păcat, pentru că, pe lângă Via Transilvanica, Via Mariae este un important drum de pelerinaj” a declarat Bíró Barna Botond, citat în comunicatul de presă.

La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa dezvoltării unei reţele de piste de biciclete.

„A fost nevoie de un efort considerabil pentru a ajunge aici. Pe baza punctajului, judeţul Harghita nu a primit finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar noi nu am renunţat! Cu implicarea experţilor şi a societăţii civile, o muncă serioasă de pregătire a precedat Masterplanul, care va fi luat în considerare în dezvoltările viitoare şi în strângerea de fonduri. Considerăm că dezvoltarea unei reţele de piste de biciclete este importantă în multe domenii, fie că este vorba de turism activ, de un stil de viaţă sănătos sau de transport sigur. De aceea, nu am renunţat atunci când am întâmpinat dificultăţi. Mergem înainte!”, a spus Borboly Csaba, citat în acelaşi comunicat. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE