PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Primăria Iaşi a achiziţionat certificate verzi în valoare de 127 milioane de lei

Primăria Iaşi a informat, vineri, că în urmă cu o săptămână a achiziţionat 254.732 certificate CO2 (EUA) – aşa-numitele certificate verzi – în valoare de 26.311.777 euro cu TVA, echivalentul a 127 milioane de lei, aferente emisiilor de la CET I Tudor Vladimirescu şi CET II Holboca.

Potrivit unui comunicat de presă, aceste certificate verzi au fost transferate în conturile din Registrul Uniunii Europene de Gaze cu Efect de Seră – RUEGES pentru Municipiul Iaşi pentru conformarea la legislaţia de mediu pentru anul 2022. Acordul unic a fost încheiat în termen legal (data limită fiind 30 aprilie) cu compania irlandeză CFP Commodities Limited.

„În conformitate cu prevederile din HG 780 / 2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de GES (gaze cu efect de seră – CO2), operatorul care deţine o instalaţie care se desfăşoară activităţi prevăzute în Anexa 1 a acestui act normativ – cum este şi cazul municipalităţii ieşene, în calitate de operator al sistemului centralizat de termoficare – are obligaţia de a depune la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului raportul anual de monitorizare a emisiilor de GES generate de instalaţie în anul precedent. Acest raport anual trebuie validat de către un verificator acreditat, iar raportarea este trimisă la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care validează şi transmite operatorului cifrele validate şi care trebuie introduse în RUEGES. În cazul Municipiului Iaşi este vorba de 254.732 de certificate, corespunzând numărului total de emisii verificate provenite de la cele două instalaţii, CET I Tudor Vladimirescu şi CET II Holboca”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Primăria Iaşi.

Aceeaşi sursă precizează că după primirea alocărilor gratuite au mai trebuit achiziţionate 254.732 de certificate, din care 35.871 pentru CET I Tudor Vladimirescu şi 218.861 pentru CET II Holboca.

Pe de altă parte, se menţionează în documentul de presă, pentru anul 2022 Comisia Europeană a alocat Municipiului Iaşi în mod gratuit un număr de 19.744 certificate verzi, din care 5.818 pentru CET I Tudor Vladimirescu şi 13.926 pentru CET II Holboca, pentru energia electrică produsă. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE