PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Maramureş: Gospodării tradiţionale din trei sate, reabilitate prin PNRR şi introduse în circuitul cultural judeţean

Un număr de 24 de gospodării tradiţionale din comunele Petrova, Lăpuş şi Bogdan Vodă vor fi reabilitate prin PNRR, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

„În această etapă au fost selectate pentru reabilitare un număr de 24 de gospodării ţărăneşti din trei comune. E vorba de case vechi, case tradiţionale care respectă arhitectura specifică locului, majoritatea fiind case din lemn. Aceste case merită a fi salvate, fiind unicat (…) Ne gândim ce lăsăm moştenire generaţiilor care vin. În acelaşi timp suntem atenţi cu patrimoniul cultural rural ca parte a unui Maramureş emblematic” a spus Ionel Bogdan.

Conform documentaţiei elaborate de specialiştii în domeniu, printre cele mai importante gospodării care intră în proces de reabilitare se află şi casa Bolchiş din comuna Lăpuş, alături de casa Mihalca din comuna Petrova, casa Moşu Deac din comuna Bogdan Vodă, monumente istorice aflate în patrimoniul cultural judeţean.

Valoarea totală a proiectelor este de 10 milioane lei, iar finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar şi din fonduri proprii ale CJ Maramureş.

De asemenea, din proiect mai fac parte alte 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul turistic Breb.

„Pentru acest proiect, în valoare de 5,1 milioane lei, am semnat contractul de finanţare prin PNRR în luna octombrie 2022, iar în următorul pas constă în semnarea contractului de proiectare şi execuţie. Satul turistic Breb e nume cunoscut în ţară şi străinătate, iar aici încercăm să salvăm alte bunuri de patrimoniu local” a mai adăugat Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ Maramureş a subliniat că în total vor fi restaurate şi introduse în circuitul cultural 36 de gospodării vechi din judeţ. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE