Consilierii locali municipali Giurgiu au votat, joi, un proiect de hotărâre pentru majorarea impozitelor locale cu 13,5% pentru anul fiscal 2024.
„Am analizat acest proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2024 şi din această propunere a executivului Primăriei municipiului Giurgiu de a majora impozitele am constatat că anumite procente pentru impozitul pe clădiri la persoanele juridice sunt la limita maximă şi tot se spune că noi încurajăm mediul de afaceri şi dorim să avem investitori (…) În condiţiile în care anul trecut impozitul a crescut cu 20%, iar anul acesta majorăm cu încă 13%, e o creştere de peste 30%. Pentru o societate comercială este o povară destul de mare şi asta se răsfrânge în activitate. În niciun caz nu va creşte o societate cu asemenea împovărare”, a declarat consilierul municipal Gheorghiţă Pălălău.
Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a explicat faptul că impozitele aplicate pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice nu au mai fost majorate în municipiul Giurgiu de peste 20 de ani.
„Cotele pe care le aplicăm noi pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice durează de foarte mult timp, durează de peste 20 de ani cota de impozitare pe care o aplicăm noi (…) Aici nu este o întreprindere particulară, este vorba de serviciile publice care vin în interesul comunităţii şi acele servicii publice au preţurile de care sunteţi conştienţi cu toţii. Nivelul cotei de impozitare şi a taxelor locale reflectă calitatea serviciilor publice ale acestui oraş”, a declarat primarul Adrian Anghelescu.
Şi directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, a explicat faptul că orice scădere a nivelului de impozitare duce la încasări mai mici la bugetul local.
„Anul acesta impozitele au crescut cu 20%, iar astăzi consilierii au aprobat creşterea pentru 2024, deci cu 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, la fel ca şi alte primării din ţară. La clădiri nerezidenţiale deţinute de firme, acolo nivelul este maxim faţă de celelalte clădiri nerezidenţiale deţinute de persoane fizice, firmele plătesc mai mult pentru hale, spaţii comerciale decât persoanele fizice”, a declarat Laurenţiu Ţintea.
El spune că până la această dată la nivelul municipiului Giurgiu a fost încasată suma de 27 de milioane de lei, cu şapte milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dintr-un total de aproximativ 70 de milioane de lei care a fost fixat ca ţintă de încasări până la finalul anului. AGERPRES