PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Vâlcea: Campanie de informare privind beneficiile atragerii de fonduri europene, lansată de ADR SV Oltenia la Călimăneşti

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a lansat miercuri, în staţiunea Călimăneşti, iniţiativa Comisiei Europene „Europa în regiunea mea”, o campanie de informare a cetăţenilor din zonă cu privire la beneficiile atragerii de fonduri europene în comunităţi, care se va desfăşura pe parcursul unei luni sub sloganul „Creştem cu energie oltenească”.„Este o campanie oarecum inedită pentru noi. Principalul obiectiv al acestei campanii este de a face cetăţenii unei localităţii şi prin ei ai unei regiuni să înţeleagă mai bine ce beneficii pot să aducă finanţările europene. Publicul-ţintă al acestei campanii o să fie preşcolarii şi elevii, deci nu este o campanie obişnuită de prezentare a oportunităţilor de finanţare, ci vrea să arate şi să fie foarte aproape de cetăţenii unei localităţi, începând de la cei mai mici şi până la cei mari”, a declarat şefa Serviciului Comunicare din cadrul ADR SV Oltenia, Simona Covrescu.

Lansarea a avut loc la o grădiniţă din staţiunea vâlceană, care a fost reabilitată în urmă cu câţiva ani printr-un proiect cu fonduri din FEDR în valoare de circa 1,4 milioane de lei.„Prin acest proiect ni s-a reabilitat toată clădirea, aceasta însemnând anveloparea clădirii, construcţia unui acoperiş nou, instalaţie sanitară nouă, instalaţie termică nouă, instalaţie electrică nouă, pardoseală şi pe lângă acestea, primăria a mai avut un proiect de dotare cu materiale şi echipamente didactice. Până la reabilitare, aici era foarte frig, instalaţia termică de atunci nu făcea faţă. Suplimentam căldura cu sobe cu lemne şi tot frig era sau când bătea vântul ne întorcea fumul înapoi. Ferestrele erau vechi, cu giurgiuvele din lemn, care se curbaseră şi bătea vântul în grădiniţă. Acum avem cu totul şi cu totul ale condiţii. Este veselă şi colorată, iar copiii vin cu plăcere”, a precizat directoarea unităţii de învăţământ, Luminiţa Bondoc.

Alături de proiectul de reabilitare a Grădiniţei cu program prelungit nr.1, mai sunt trei proiecte implementate în Călimăneşti, care au fost alese pentru a fi promovate în cadrul campaniei „Creştem prin energie oltenească” – Reabilitare Şcoala Jiblea Veche, Modernizarea sistemului de iluminat public din staţiune şi Reabilitarea infrastructurii rutiere din staţiune. Toate au ca obiectiv final eficientizarea energetică a localităţii şi care în total însumează peste 30 de milioane de lei, finanţări nerambursabile atrase prin programe europene.

„Vorbim de proiecte de eficientizare energetică şi atâta timp cât îmbunătăţim calitatea acestor construcţii, evident că sunt şi costuri mai mici pentru întreţinerea lor. Pentru iluminatul public, de exemplu, înainte de implementarea acestui proiect, noi aveam în jur de 900 de becuri, de lămpi de iluminat. În prezent avem peste 1.700 de astfel de lămpi de iluminat, toate moderne, pe leduri şi la intensitatea care se poate vedea pentru că acest proiect beneficiază şi de un sistem de telegestiune care ne permite să reglăm intensitatea luminii în funcţie de oră, de gradul de opacitate. Prin dublarea acestui număr de lămpi de iluminat şi prin îmbunătăţirea calităţii iluminatului, am redus consumul cu aproximativ 50%”, a afirmat primarul staţiunii Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

Campania „Creştem cu energie oltenească” va cuprinde şi alte activităţi destinate elevilor din localitate, printre care o întâlnire cu actriţa Adela Popescu, pe 2 mai, şi un reportaj ce va fi difuzat pe TVR Craiova cu actorul Florin Zamfirescu, care, sub forma unei plimbări prin oraş cu fiica sa, actriţa Ştefania Samfira, va face o trecere în revistă a unora dintre reperele staţiunii de pe Valea Oltului. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE