PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Transportul public din municipiul Iaşi, modernizat cu fonduri europene accesate prin POR şi PNRR

Municipalitatea ieşeană a anunţat că a încheiat cu succes o nouă etapă în programul de modernizare a transportului public, ultimele două tramvaie cumpărate cu fonduri europene de la compania Bozankaya ajungând recent în depoul Companiei de Transport Public.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşi, valoarea totală a achiziţiei celor 16 tramvaie, făcută prin Programul Operaţional Regional (POR), este de aproximativ 168 de milioane de lei, echivalentul a 33,8 milioane de euro.

La fel ca şi cele 16 tramvaie PESA care circulă deja în Iaşi şi care au costat 163 de milioane de lei, cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri şi o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă şi sunt echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalaţie audio-video în interior şi pentru anunţuri vocale exterioare în staţii, instalaţie pentru echipamentele de ticketing.

Tot prin intermediul POR, municipiul Iaşi a achiziţionat 20 de autobuze electrice Solaris aflate deja în circulaţie, şase staţii de încărcare rapidă şi 20 de staţii de încărcare lentă, în valoare totală de 66,7 milioane de lei.

De asemenea, prin aceeaşi linie europeană de finanţare, municipiul Iaşi va beneficia şi de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA. Reprezentanţii administraţiei locale au anunţat că primele cinci astfel de autovehicule vor ajunge în Iaşi în cursul lunii viitoare, iar restul vor fi livrate până la sfârşitul anului.

Totodată, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), municipalitatea a câştigat o finanţare de 211 milioane de lei (aproape 43 de milioane de euro) pentru achiziţionarea a 18 tramvaie noi, cu lungimea de 22 de metri.

Tot prin PNRR municipalitatea va achiziţiona încă 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, 25 de staţii de încărcare rapidă şi opt staţii de încărcare lentă, în valoare de 71 de milioane de lei, adică în jur de 14,4 milioane de euro.

„Graţie fondurilor europene, prin POR şi PNRR, municipiul Iaşi va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice, dintre care 50 sunt tramvaie şi 69 sunt autobuze, în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv 150 de milioane de euro. Toate aceste investiţii fac parte din programul nostru de modernizare a transportului public şi din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern şi inteligent”, a declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE